Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Memorii si jurnale / Marion LE ROY DAGEN, Xavier-Marie BONNOT | Copilul si dictatorul
Marion LE ROY DAGEN, Xavier-Marie BONNOT | Copilul si dictatorul
de Colectiv de autori
(0 opinii)
Cod produs: LB-2020-0317
Autor: Colectiv de autori
Editura: Humanitas

Pret: 32,00 lei

Marion LE ROY DAGEN, Xavier-Marie BONNOT    |    Copilul si dictatorulMarturia emotionanta a unei copile abandonate in orfelinatele din Romania lui CeausescuHUMANITAS, 2020Colectia memorii/ ...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Marion LE ROY DAGEN, Xavier-Marie BONNOT | Copilul si dictatorul
Marion LE ROY DAGEN, Xavier-Marie BONNOT | Copilul si dictatorul

(0 opinii)

Pret: 32,00 lei

Marion LE ROY DAGEN, Xavier-Marie BONNOT    |    Copilul si dictatorul

Marturia emotionanta a unei copile abandonate in orfelinatele din Romania lui Ceausescu

HUMANITAS, 2020

Colectia memorii/ jurnale

Traducere din franceza de Marieva IONESCU

||||

Prolog/ e x t r a s

Am intalnit-o pe Marion printr-o intamplare legata de munca mea. Tocmai terminase de filmat un documentar (L’Enfant du diable [Copilul diavolului], de Ursula WERNLY FERGUI, Kanari Films, 2014) si voia sa scrie o carte despre propria viata. Sa puna totul pe hartie, fiindca imaginile sunt trecatoare. O poveste despre suferintele ei, despre luptele ei, depre victoriile ei. Am ascultat-o pur si simplu, cu un nod in stomac uneori. Fetita abandonata si lasat in voia istoriei, a istoriei „mari”, cea a dictatorilor care se adreseaza multimii de la balcon, mi-a adus aminte de copilaria tatalui meu, ramas orfan pe cand germanii se napusteau, lacomi, asupra Frantei ingenuncheate. Ma gandesc cateodata ca intalnirea aceasta era inevitabila si ca un ciudat geometru face ca unele traiectorii sa se intersecteze. Ceea ce e foarte bine. Tata fusese ranit de istorie, de viata si de memorie. Avea privirea celor care cunosc latura intunecata a umanitatii, care au trait ce e mai rau. Un om dur si drept, la cheremul destinului care-i distruge pe cei pe care si-i alege drept victime. La fel ca Marion.

Despre Marion sa spun mai intai ca are un chip frumos, armonios. Parul scurt, un ochi ii fuge putin spre stanga, de parca ar face un pas spre fata secreta a sufletului ei. Sarmul discret al unei seducatoare fara ostentatie. Barbia patrata, exprimand energie, vointa. Vointa de a razbi. Asta se citeste pe fata ei copilaroasa. In privirea ei blanda, fermecatoare, in care dintr-o data pot sa apara fantomele trecutului. Si-atunci ochii i se intuneca si devin nespus de tristi, taiosi ca doua lame, incat ai crede ca e necrutatoare. Simti ca inca n-a iertat totul, ca nu s-a debarasat de tot ce-a fost, ca nu s-a scuturat complet de zgura unei vieti cu un start nefericit. La fel ca tatal meu. Si ea vorbeste cu accentul acela pronuntat si foarte frumos din Toulouse, transmitand sinceritatea oamenilor care spun pe sleau ce gandesc. Aici ne asemanam.

Trecutul lui Marion e compus din minciuni, din intrebari fara raspuns, din gauri negre. Azi, ea vrea sa scrie, sa vorbeasca, sa povesteasca, sa afle, sa regaseasca. O cautare de sine. Sa patrunda inapoi in istorie, sa-si gaseasca locul potrivit. Graalul copilei abandonate. Fiindca totul a inceput prost, si doar printr-un noroc Marion se afla astazi printre noi. A supravietuit unui regim al vampirilor.

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2020

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie