Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Marilyn YALOM | Inima indragostita . O istorie neconventionala a iubirii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,99 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Marilyn YALOM    |    Inima indragostita    O istorie neconventionala a iubirii

NEMIRA, 2019

Traducere din limba engleza – Florenta SIMION

||||

Extras de la pp. 12-13

In secolele XII-XIII, revitalizarea vietii religioase in manastiri si abatii, prezidata de figuri impunatoare, precum Bernard de Clairvaux (1090-1153), Hildegard von Bingen (1098-1179) si Sfantul Francisc (1181-1226), a pus un nou accennt pe viata interioara, reprezentata prin inima pura, dedicata lui Iisus. Biserica promova iubirea de Dumnezeu si pentru toate creaturile sale, conceptualizata in caritas, opusa si superioara iubirii erotice.

Cu toate acestea insa, in ciuda opozitiei oficiale a Bisericii fata de iubirea profana, Eros si-a croit drum pana in cele mai ascunse colturi ale manastirilor, acolo unde unii barbati si femei, care imbracasera haina monahala, adoptau limbajul indragostitilor pentru conversatiile lor, unii cu altii sau cu Dumnezeu. Ganditori mistici, precum Gertruda cea Mare din Helfta, aveau viziuni ale unor intalniri trupesti, , intime cu Iisus, care sunau de parca erau scoase din paginile romanturilor frantuzesti si germane.

Imaginea inimii ca simbol al iubirii a aparut pentru prima data in aceasta perioada medievala de renastere culturala. Ea a fost creata simultan pentru operele de arta religioasa si profana si a inflorit mai ales in cercurile curtenesti. Odata aparut, motivul inimii indragostite a ajuns pe nenumarate obiecte – precum bijuterii, tapiserii, sculpturi in fildes si cufere -, toate produse pentru incantarea claselor superioare. Acest simbol al iubirii, cunoscut initial numai de elitele societatii, a devenit in clipa de fata proprietatea oricarei persoane dotate cu simtul vazului. [...]

[...] nu am fost mirata cand am aflat ca, in japoneza, caracterul folosit pentru iubire contine caracterul pentru inima.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba engleza – Florenta SIMION
An aparitie 2019