Mai aproape de Hristos, IPS Andrei Andreicut
de Andrei Andreicut
(0 opinii)
Cod produs: C1602
Autor: Andrei Andreicut
Editura: Renasterea

Pret: 26,25 lei

Mai aproape de Hristos, IPS Andrei Andreicut - Editura Renasterea„Este un volum care include toate editorialele aparute in Revista «Renasterea» si cateva studii si alocutiuni publicate in re...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Mai aproape de Hristos, IPS Andrei Andreicut
Mai aproape de Hristos, IPS Andrei Andreicut

(0 opinii)

Pret: 26,25 lei

Mai aproape de Hristos, IPS Andrei Andreicut - Editura Renasterea

„Este un volum care include toate editorialele aparute in Revista «Renasterea» si cateva studii si alocutiuni publicate in revista Mitropoliei noastre. Este un volum care reliefeaza activitatea publicistica a mitropolitului nostru si care reflecta preocupari pastorale, atitudini fata de provocarile timpului, reflectii teologice sau duhovnicesti”, a spus pr. Catalin Palimaru. Pr. prof. dr. Ioan Chirila a aratat ca titlul cartii, „Mai aproape de Hristos”, ar putea avea „mai multe paliere de acceptiune” care vor fi intalnite de cititori, pe parcursul lecturii: „Nu este o intalnire cu textele declarative, textele sunt o incununare a efortului personal, a celui care carmuieste Eparhia si Mitropolia noastra, iar «Mai aproape de Hristos» porneste mai intai de la experienta personala, apoi, prin slujirea teologiei”. Prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Catedra de Jurnalism a UBB, a remarcat faptul ca articolele cuprinse in volumul „Mai aproape de Hristos” ating problema secularizarii, a indepartarii de Hristos a lumii contemporane. Profesorul a mai remarcat ca IPS Mitropolit Andrei cultiva memoria ierarhilor predecesori, alaturi de alte figuri importante ale teologiei, precum Nicolae Steinhardt.

„Viata fara Hristos nu-i viata”

in prefata la volumul „Mai aproape de Hristos”, IPS Mitropolit Andrei constata, prin cuvintele Proorocului David ca „anii nostri s-au socotit ca panza unui paianjen” (Psalmul 89, 10), amintind si de cugetarea poetului Lucian Blaga care „adresandu-I-se lui Dumnezeu, ii zicea asa: «Opreste trecerea. stiu ca unde nu e moarte nu e nici iubire, – si totusi, Te rog, opreste, Doamne, ceasornicul cu care ne masori destramarea». Cat am facut, cat n-am facut in acesti ani, stie mai bine Dumnezeu. Nu voi face in aceasta carte, in care sunt adunate editoriale din revista «Renasterea» ale acestor ani, un bilant. Acest lucru, daca se va intampla vreodata, il vor face altii. Voi spune doar ca m-am straduit atat cat am putut. Editorialele se refera la evenimentele majore ce au avut loc sau la praznicele importante. in toate militez, sau lucrul acesta l-am dorit, pentru o apropiere de Hristos”.

in articole sunt abordate probleme de actualitate precum cea a familiei, a educatiei, a rolului Bisericii si al preotilor in societate, a sfintilor ca modele de urmat pentru tinerii din prezent, asa cum arata si titlurile acestora: „Parohia care nu este misionara, in frunte cu preotul ei, are toate sansele sa devina o epava”, „Facem prea putin pentru tinerii noștri...”, „Maica Domnului ingrijorata de disolutia familiei crestine”, „Tinerii creștini vor salva Europa”, „Lectiile etice ale crizei: perspectiva religioasa”, „Grija episcopului pentru tineret”, „intr-o lume in continua schimbare, Biserica trebuie sa-si concentreze atentia, cu predilectie, asupra credinciosilor de maine: elevii si studentii”.

in articolul care da si titlul cartii, „Mai aproape de Hristos, in anul 2016”, IPS Mitropolit Andrei face o meditatie asupra timpului care curge implacabil spre un final previzibil, in plan uman, moartea. „Nu-i prilej mai potrivit pentru meditarea la trecere decat Anul Nou. Chiar daca este momentul urarilor de «ani multi», nu trebuie sa uitam ca, odata cu sfarsitul oricarui an, firul existentei noastre se scurteaza”.

Ierarhul aseamana anotimpurile pamantului care se roteste in jurul soarelui, cu trairile oamenilor, mici planete care graviteaza in jurul lui Hristos, Soarele dreptatii: „Pe masura ce traiectoria vietii noastre se apropie de Hristos, in suflet e primavara, e vara, toate virtutile infloresc si rodesc. Sufletul iradiaza lumina si caldura din caldura primita de la Hristos. Dimpotriva, daca ne indepartam de Hristos, in suflet vine iarna si frigul. Sufletul moare, iar omul nu poate face nimanui vreo bucurie, nici chiar lui insusi. Aceasta-i tragedia lumii contemporane: indepartarea de Hristos! Batranul Porfirie spune ca viata fara Hristos nu-i viata. «Hristos este prietenul nostru, fratele nostru, El este tot binele si toata frumusetea. El este totul. in Hristos nu exista nici tristete, nici melancolie, atunci cand omul este coplesit de gandurile si imprejurarile care l-au apasat si ranit». Unul dintre marii scriitori ai veacului XX, Giovanni Papini, cand L-a aflat pe Hristos a scris aceste randuri: «Toti au nevoie de Tine, chiar cei ce nu stiu: cei ce nu stiu mai amarnic decat cei ce stiu. Flamandul isi inchipuie ca umbla dupa paine, dar ii este foame de Tine; insetatul crede ca vrea sa bea apa, dar ii este sete de Tine; bolnavul ravneste sanatatea, dar boala lui nu-i decat lipsa Ta. Cine cauta frumusetea, Te cauta, fara sa-si dea seama, pe Tine... Cine urmareste cu gandul adevarul, te doreste – fara voia lui – pe Tine, cel ce esti singurul adevar»”.

IPS Mitropolit Andrei aminteste de conditia efemeritatii omului, un simplu calator cu o durata a calatoriei care „se imputineaza de la an la an. De aceea, trebuie sa fim foarte zgarciti cu timpul. Ne spune Sfantul Pavel: «Luati seama cu grija cum umblati, nu ca niste neintelepti, ci ca cei intelepti, rascumparand vremea, caci zilele rele sunt» (Efeseni 5, 15-16). si nu numai ca trebuie sa fim zgarciti cu vremea, ci trebuie sa fim atenti la directia calatoriei noastre. Ea trebuie sa fie neaparat inspre Hristos”.

Astfel, ierarhul ii indeamna pe credinciosi sa se apropie de Hristos, iar prin aceasta, „tristetea lasata de trecerea timpului dispare stiind ca «porunca Lui este viata vesnica» (Ioan 12, 50). Ranile sufletesti pe care le-am suferit in anul 2015 se cicatrizeaza. Iar in ceea ce priveste anul 2016 care incepe, ne adresam lui Dumnezeu dimpreuna cu David, si-I spunem: «Vei binecuvanta cununa anului bunatatii Tale si campiile Tale se vor umple de roade grase» (Psalmul 64, 12)”.

Sursa: www.ziarullumina.ro

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2016
Coperta:
Cartonata
Dimensiuni:
13,5 x 20 cm
Nr. pagini:
380
Limba:
Romana
Cod:
978-606-607-166-6

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie