Libraria Bizantina / Carte / Religie / Carti duhovnicesti / Leacuri contra evlaviei - George Remete
Leacuri contra evlaviei - George Remete
de George Remete
(0 opinii)
Cod produs: C_GR_0010

Pret: 25,00 lei

George Remete  |Leacuri contra evlaviei. Editura Paideia, 2018. Extras de la p. 57 – Progresul timpului?Cei vechi vedeau lucrurile fundamentale, noi le vedem pe cele secundare; ei vedeau int...
citeste mai mult

George Remete  |Leacuri contra evlaviei. 

Editura Paideia, 2018. 


Extras de la p. 57 – Progresul timpului?

Cei vechi vedeau lucrurile fundamentale, noi le vedem pe cele secundare; ei vedeau intregul, noi, partile.Singurul “progres” e tehnica.In acest sens, ideea ca “Nu se mai poate face azi teologie fara stiinta!” (Andrei Marga) e o gugumanie straina total de gandirea filosofica si teologica.

Pe de alta parte, unii teologi fac alergie la termenul  de “modern”, exceland intr-o multime de prejudecati. Acestia au o adevarata repulsie si teama instinctiva de cuvantul “modern”, pentru ei fiind sinonim din capul locului cu “anti-religios’, “anti-crestin” si “anti-bisericesc”. Aversiunea si alergia la tot ce poate fi nou e concretizata – la unii – in cantonarea cu obstinatie intr-un limbaj vechi si retrograd care nu contine aroma si parfumul “vechilor cazanii” ci numai praful de pe ele. Orice termen arhaic pare unora mai bisericesc, mai crestinesc si mai evlavios, ca si cand credinta, spiritualitatea, teologia si evlavia noastra ar consta esential in acest limbaj. Or, credinta si mantuirea noastra nu depind de un limbaj anume. In acatistele de astazi, de exemplu, limbajul este de multe ori imposibil. Crezand ca farmecul si valoarea artistica stau in topica inversata, toate acatistele au fraza intoarsa pe dos, , rasucita si strambata: “Cauta spre suferinta mea cea cumplita a trupului si vindeca durerea sufletului meu!”.Se  uita ca omul credincios trebuie sa primeasca in primul rand intelesul acatistului; or, daca limbajul ascunde sau ingreuiaza intelesul, atunci e limpede ca el e nepotrivit.

Dar alergia la orice noutate si initiativa se poate constata si in alte domenii ale vietii teologice si bisericesti. Pentru unii teologi, orice noutate e un pericol si o gresala. Acestia uita sau nu stiu ca de fapt Dumnezeu Insusi, desi este cea mai conservatoare, totusi este si cea mai moderna, adica innoitoare Fiinta din univers. Pentru ca, prin energiile Sale vesnice, El se impartaseste mereu, iar si iar, creaturilor. Lucrarea aceasta, mereu vie si noua, neastamparul acesta permanent de a crea si de a face, este supremul modernism si suprema noutate. El Insusi afirma: “Iata, Eu le fac pe toate noi” (Apocalipsa 21, 5). Aceasta nu inseamna numai ca le mantuieste sau ca le restaureaza, ci mult mai mult: ca le duce realmente inainte, le schimba calitativ. De fapt, inaintarea aceasta in Dumnezeu e chiar infinita, cum spun Sfintii Parinti.

citeste mai mult
Autor:
George Remete
Editura:
Paideia
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie