Libraria Bizantina / Carte / Memorii si jurnale / Jurnalul unei epoci. 1939-1946. Jurnal din doua lumi (volum al III-lea) - Denis de Rougemont
Jurnalul unei epoci. 1939-1946. Jurnal din doua lumi (volum al III-lea) - Denis de Rougemont
de Denis de Rougemont
(0 opinii)
Cod produs: 978-973-50-5813-5

Pret: 34,00 lei

Denis de Rougemont  |  Jurnalul unei epoci – 1939-1946. Jurnal din doua lumi – Volumul III. HUMANITAS, 2018. Colectia Memorii | Jurnale. Traducere din franceza de Emanoil Marcu si Vlad Russ...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)

Denis de Rougemont  |  Jurnalul unei epoci – 1939-1946. Jurnal din doua lumi – Volumul III. 

HUMANITAS, 2018. 

Colectia Memorii | Jurnale. 

Traducere din franceza de Emanoil Marcu si Vlad Russo. Extras de la p. 52

Sfarsitul lui martie 1940

Norisorul. – In luna august a anului trecut, in ziua semnarii pactului germano-sovietic, am facut doua lucruri. Mai intai, mi-am impachetat dosarele, scrisorile si hartiile personale, le-am pus la loc sigur si mi-am scos uniformele la aerisit. Apoi, am trimis unui numar de prieteni urmatoarea fraza: “In toiul persecutiei intreprinse de Iulian Apostatul  impotriva crestinilor, cand orice speranta omeneasca parea spulberata si orice orizont blocat, Atanasie a rostit aceste cuvinte: nubicula est, transibit, e-un norisor, o sa treaca.”

Am primit de curand o scrisoare “de undeva din Orientul Apropiat” si alta din Statele Unite. Prima spune: “Norisorul n-a trecut. O sa treaca, si vom sta iarasi la cafeneaua Deux Magots. Viata o sa-si reia cursul. Pare ireal.” A doua spune: “Norisorul o sa treaca, sigur... odata cu noi!”

Potrivit dispozitiei mele dintr-o anume zi, dau dreptate unei scrisori sau celeilalte. N-are importanta. Importanta e certitudinea ca “o sa treaca”.

Ce sunt micile noastre accese de descurajare, ceata pe care un vanticel de primavara o poate risipi in cinci minute? Ce inseamna ele in fata amenintarii enorme care apasa asupra Europei de azi?

Ei bine, aceasta amenintare nu e, la randul ei, decat un norisor, in fata Reglarii universale de conturi care va fi judecata noastra in ultima zi a tuturor timpurilor. Karl Barth ne spunea zilele trecute la Tavannes, unde tinusem doua conferinte in fata unei mari adunari de tineri: “Crestini fiind, n-avem a ne teme decat de Printul tuturor demonilor, nu de cutare sau cutare demon pe care ni-l trimite el din cand in cand. Lupta pe care va trebui poate s-o purtam pe plan militar impotriva unuia dintre aceste marunte personaje, aceasta lupta, oricat de “totala” ar fi, nu poate fi pentru noi decat un exercitiu, o prima incaierare, un antrenament pentru “lupta finala” in care numai Cristos ne va putea mantui, atunci cand Duhul Raului in persoana ne va acuza la Judecata de Apoi. “

 

Iata dimensiunile reale pe care trebuie sa avem indrazneala sa le gandim. Ele nu sunt nemasurate. Trebuie, dimpotriva, sa ne dea adevarata masura a grijilor noastre, a lehamitei noastre ticaloase, a temerilor noastre derizorii si meschine. “E-un norisor, o sa treaca.” Vorba asta a fost pentru mine ca un cuvant din Evanghelie, cand am citit-o anul trecut.

citeste mai mult
Autor:
Denis de Rougemont
Traducere:
Emanoil Marcu si Vlad Russo
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie