Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

JURNAL – Volumul I. Inceputurile unui exil indelungat (1940-1945)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 40,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ion RATIU  |  JURNAL – Volumul I. Inceputurile unui exil indelungat (1940-1945)

CORINT BOOKS, 2017

Ccolectia Autori romani – Istorie, colectie coordonata de Doru DUMITRESCU

Prefata de Nicolae C. RATIU

Studiu introductiv, note si editie de Stejarel OLARU

||||

 Vineri, 28 decembrie 1945

Comunicatul conferintei de la Moscova ne-a scuturat de-a binelea. E adevarat, Viorel si cu mine, ne-am asteptat la un compromis, dar solutia adoptata de ministrii de externe intrece toate asteptarile; e intr-adevat o sacrificare a Romaniei si Bulgariei! Times admite ca solutia polona s-a aplicat si la Romania.

Viorel  e  de-a dreptul zdrobit. Fara indoiala isi va reveni el curand, insa pentru moment nu vede o iesire. Prevederile mele, in scrisoarea pe care i-am trimis-o din sanatoriul Frimley, s-au adeverit aproape in intregime. In orice caz, e evident ca intram intr-o perioada de dominatie ruseasca legalizata. Din nou, nu-mi pot retine nevoia de a compara perioada viitorului apropiat cu anii ce au urmat pacii de la Adrianopol (1829).

Privita sub o lumina critica, Conferinta de la Moscova reprezinta un Muenchen al Rasaritului. Din nou o putere in ascendenta si-a impus punctul de vedere si a obtinut toate concesiile cerute de la alte doua puteri. Din nou un regim totalitar a reusit sa insele vigilenta a doua tari caracterizate in primul rand de dorinta de a salvgarda pacea lumii. Si acum, ca si in 1938, rezultatul s-a obtinut pe pielea unor state mici; atunci, Cehoslovacia, acum Romania si Bulgaria.

Unde mergem? Spre o dominare a lumii de cateva mari puteri sau spre o pace generala bazata pe un consortiu mondial de state? Din toate semnele vremii reiese ca Rusia tinde spre prima alternativa. Drumul de cuceriri pe care a pornit nu are sfarsit. Va fi greu, daca nu imposibil, sa se opreasca. Pozitiile urmatoare care trebuie cucerite sunt Turcia si Persia. Persia este o cantitate pasiva. Soarta va fi decisa, ca si a Romaniei si a Bulgariei, de catre Marile Puteri si e foarte posibil ca Marea Britanie si America sa cedeze si acolo punctului de vedere rusesc. Turcia insa reprezinta o problema diferita. Poporul intreg, nu numai conducatorii, este animata de o mandrie nationala bine justificata. Se prea poate, asadar, ca Turcia sa joace rolul Poloniei din 1939, daca Rusia continua sa preseze pentru cedarea Armeniei turcesti, pentru baze navale in Bosfor si pentru “democratizarea” guvernului turcesc. 

SPECIFICATII

An aparitie 2017