Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Eseistica / Jacques ATTALI | Istoriile alimentatiei. Ce va sa zica a manca?
Jacques ATTALI | Istoriile alimentatiei. Ce va sa zica a manca?
de Jacques ATTALI
(0 opinii)
Cod produs: LB-2020-0349
Autor: Jacques ATTALI
Editura: Polirom

Pret: 39,95 lei

Jacques ATTALI    |    Istoriile alimentatiei    Ce va sa zica a manca?POLIROM, 2020    (Histoire de l’alimentaion/ Librairie Artheme Fayard, 2019)Colectia Plural MTraducere din limba france...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Jacques ATTALI | Istoriile alimentatiei. Ce va sa zica a manca?
Jacques ATTALI | Istoriile alimentatiei. Ce va sa zica a manca?

(0 opinii)

Pret: 39,95 lei

Jacques ATTALI    |    Istoriile alimentatiei    Ce va sa zica a manca?

POLIROM, 2020    (Histoire de l’alimentaion/ Librairie Artheme Fayard, 2019)

Colectia Plural M

Traducere din limba franceza de Dan PETRESCU

||||

Dedicatie:

Mamei mele, a carei mancare era gatita

numai cu vorbe dragastoase

Introducere/ e x t r a s

sunt indragostit de timpul petrecut la cate o masa cu fiinte scumpe mie cand, profitand de acele momente, puneam tara la cale, discutam ceasuri intregi de cutare sau cutare reteta, cutare ingredient sau furnizor, descopeream noi restaurante, calatoream virtual prin bucatariile din alte tinuturi si din trecut, vorbind la nesfarsit despre ele. Imi plac mult cinele interminabile intre prieteni, in timpul carora se pune tara la cale, se rade, rasar certuri, urmate de impacari. Admir bucataresele si bucatarii, fie ca gatesc acasa pentru familia lor sau opereaza in marile restaurante pentru convivi bogati; artizani sau artisti, genii umile sau narcisici absoluti, spetindu-se muncind, preocupati sa le ofere placere unor insi pe care uneori nici nu-i cunosc si care rareori isi vor petrece mai mult de un ceas ca sa consume ceea ce va fi fost gandit, adunat, gatit zile la rand; si chiar mii de zile, daca vom socoti timpul necesar cresterii animalelor, cultivarii legumelor, aducerii mirodeniilor, imaginarii si perfectionarii retetelor.

p. 82/

Verbul „a restaura” vine de la latinescul staurare, care inseamna „a pune ceva in mod stabil, a fortifica, a intari, a imprejmui cu uluci”, completat cu prefixul re- (iarasi). Originea i se poate gasi in sanscritul sthura: „fix, ferm, forte”.

Termenul de „restaurant” desemneaza mai intai in secolul al XVIII-lea o supa consistenta cu valoare medicala tonica, servita incepand din 1765 de Boulanger, un cafegiu parizian de pe rue des Poulies. Apoi desemneaza locurile unde supa e servita.

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2020

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie