Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Istoria restaurarii broderiei liturgice secolele XV-XIX, de Ileana Cretu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 132,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ileana CRETU

Istoria restaurarii broderiei liturgice – secolele XV-XIX

Editura Karl A. Romstorfer, Suceava – 2019

Pret: 132,00 Lei

 

Extras/ Cuvant inainte – Prof. Univ. Dr. Ioan OPRIS

Ileana Bondoc Cretu – deschizatoare de noi orizonturi in restaurarea textilelor istorice

Autoarea cartii a platit cu asupra de masura devotiunea sa profesionala, o boala necrutatoare curmandu-i prea de timpuriu zilele. Odihneste in loc luminat, chiar acolo unde idealurile ei de viata si-au gasit implinire si de unde indraznelile-i entuziaste sunt mereu propagate in randurile comunitatii profesionale.

Este asadar rostul nostru de arestitui postum cateva idei magistrale care caracaterizeaza, fie si partial, cartea. O carte pregatita de Ileana Bondoc Cretu cu constiinta alimentata de un mare autocontrol si o vizibila dorinta de perfectiune, care vede lumina tiparului prin bunvointa colegiala a grupului de restauratori din prestigiosul Muzeu National al Bucovinei si a conducerii acestui modern centru de muzeografie si restaurare, acum, la peste un deceniu de la definitivare. Cartea se adreseaza unui larg cerc, nu doar specialistilor, indreptand atentia tuturor celor interesati de soarta avutiei cultural-artistice spre o categorie a tazaurului national. [...]

Un aparat documentar de 5 anexe, 14 tabele cronologice, respectiv relevee, 11 alte anexe si un tabel de teste pentru acoperamantul Mariei de Mangop, constituie o alta categorie de referinta pentru istoria si practica restaurarii textilelor liturgice.

Metodologia proiectuluiintroduce si explica modalitatea de abordare si metodele de lucru, intelegand raiunea care sta la fundamentarea demersului teoretic. Este vorba de reconsiderare, reconstituire si reevaluare a „unei preocuparii constante si permanente pentru pastrarea si repararea broderiilor, determinate de valoarea lor materiala si spirituala, de influentele culturii occidentale si de lupta pentru apararea si afirmarea propriei identitati”.