Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dan ALEXA | Dacopatia si alte rataciri romanesti

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,64 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Dan ALEXA    |    Dacopatia si alte rataciri romanesti

HUMANITAS, 2015

||||

Extras din introducere – In chip de introducere

In vremurile noastre de presupus acces la totalitatea informatiei, orice mitologie este o ratacire. Inca de cand Georges Bataille si Roland Barthes au disecat miturile moderne, a aparut limpede ca o buna parte din ele sunt doar derive colective – rataciri vizibile mai ales in tot ceea ce tine de inventarea unor origini mitice, fenomen inrudit cu teroriile conspiratoniste.

Asa este obsesia romanilor cu dacii. Aceasta patologie are radacini vechi, crescute din elucubratiile ocultistului Nicolae Densusianu, care in Dacia preistorica insirase toate absurditatile pe care avea sa se bazeze protocronismul, inclusiv aceea ca limba latina ar deriva din cea daca (sau proto-romana) si ca, in consecinta, dacii vorbeau latina inaintea latinilor.

Densusianu, pe a carui carte postuma se intemeiaza dacopatii si care e citit cu aviditate chiar si de parintii calugari de la Athos, era un exaltat ce ignora cu totul elementele de baza ale lingvisticii comparative si istorice, deja solid stabilite in vremea lui.

Vorbind despre „natiunea” (termen fara sens pe atunci) adamica a dacilor (si „pelasgilor”) si despre felul in care limba acestora (credea el) s-ar fi inrudit simultan si cu latina, si cu etrusca, si cu sumeriana si sanscrita – sau despre felul in care daco-geta ar fi dat nastere acestor limbi, care de altfel nu sunt inrudite intre ele, dar argumentele logice nu au ce cauta aici -, iluminatul Densusianu ignora totul despre cercetarile lui Franz Bopp, de pilda, sau ale lui Max Mueller, cel care cu jumatate de secol inainte de aparitia nazismului lamurise primejdiile ce se nasc din obsesia cu”arienii”. Densusianu nu avea nici o scuza pentru a ignora multele texte ale aceluiasi Max Mueller (si ale altora) ce explicau pericolul confuziei dintre limba si etnie. Dimpotriva, Dacia preistorica a lui Densusianu are stridente net proto-naziste  prin accentul ei obsesional pe biologic, rasa si etnie.

SPECIFICATII

An aparitie 2015