Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Liturgica / „In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 3
„In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 3
de Pr. prof. dr. Viorel Sava
(0 opinii)
Cod produs: C1192
Autor: Pr. prof. dr. Viorel Sava
Editura: Doxologia

Pret: 19,27 lei

In Biserica Slavei Tale. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 3, Pr. prof. dr. Viorel Sava - editura DoxologiaIn anii care au trecut de la evenimentele din decembrie ’89, am ...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
„In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 3
„In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 3

(0 opinii)

Pret: 19,27 lei

In Biserica Slavei Tale. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 3, Pr. prof. dr. Viorel Sava - editura Doxologia

In anii care au trecut de la evenimentele din decembrie ’89, am asistat la o adevarata competitie, in toate domeniile, in ceea ce priveste publicarea de carte de specialitate. Este mare distanta si diferenta intre perioada in care cumpararea unei carti valoroase presupunea trecerea testului de rabdare la un rand, „coada”, care semana cu cele de la standurile de produse alimentare, si randu­rile imense de carti aliniate astazi in librariile pe care le intalnim la tot pasul, asteptandu-si cititorii. Oferta de carte este atat de mare si atat de tentanta, incat este anevoioasa orice incercare de a alege ceva fara sa ai sentimentul ca si celelalte carti te-ar fi interesat si ti-ar fi trebuit. O librarie este locul unde inveti sa fii smerit. In fata atator carti, iti dai seama cat de mult mai ai de citit si de invatat.

Cat priveste cartea teologica, situatia seamana foarte bine cu cea descrisa mai sus. S-au realizat numeroase traduceri, s-au pu­bli­cat colectii, s-au realizat si publicat teze de doctorat, s-au publi­cat manuale pentru invatamantul mediu si pentru cel universitar, teologi de marca au scris carti de mare profunzime teologica si duhovniceasca pe teme care framanta lumea contemporana etc. Pe scurt, s-a mai umplut ceva din golul imens pe care sistemul comu­nist ateu l-a creat prin limitarea la maximum sau prin interzicerea publicarii cartii religioase.

O trecere in revista a bibliografiei religioase din ultimele de­cenii ne va da posibilitatea sa constatam ca in anumite ramuri ale teologiei s-a publicat foarte mult, in timp ce in altele se simte inca nevoia unor raspunsuri autorizate la o multime de teme care stau la rand pentru a fi tratate.

In cadrul Teologiei liturgice, interesul crescand manifestat in randurile preotilor, studentilor teologi, seminaristilor, dar si ale multora dintre credinciosii laici da posibilitatea crearii si publicarii unei literaturi care sa continue traditia si activitatea deosebit de bogata si valoroasa pe care au desfasurat-o ilustrii profesori litur­gisti pe care i-a avut Ortodoxia romaneasca. Cat de multe sunt in­trebarile si cat de necesare sunt raspunsurile pe teme liturgice se poate vedea si din pagina permanenta a publicatiei „Vestitorul Or­to­doxiei”, in care Parintele Profesor Dr. Nicolae D. Necula, titularul catedrei de Teologie liturgica de la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” a Universitatii Bucuresti, poarta un dialog teologico-liturgic, canonic si pastoral-misionar cu toti cei ce doresc sa cu­noasca mai bine frumusetile tainice pe care, in prezenta Mantuito­rului Hristos inconjurat de sfinti, le experimentam in spatiul liturgic.

O mare parte dintre aceste raspunsuri au fost adunate in doua volume, sub titlul Traditie si innoire in slujirea liturgica, apa­rute la Editura Episcopiei Dunarii de Jos, in 1996 si 2001, volume arhicunoscute intre cititorii de toate categoriile si care sunt norma­tive pentru facultatile de teologie, pentru seminariile teologice, pentru profesorii de religie, pentru monahi si pentru tot crestinul care voieste sa se hraneasca sufleteste.

Cartea de fata, pe care nu intamplator am numit-o „In Biserica slavei Tale”, are drept model volumele amintite. Ea da raspunsuri intrebarilor adresate de preotii slujitori si de studentii teologi, dar si de multimea de credinciosi cu care venim permanent in contact. Totodata, cartea este un raspuns dat provocarilor contemporane, straine de spiritualitatea ortodoxa.

„In Biserica slavei Tale”, prin intregul ei continut, exprima faptul ca in cadrul cultului divin vedem si experimentam frumu­setea netrecatoare a imparatiei lui Dumnezeu. Cartea este alcatuita dintr-un numar de articole si studii pe diferite teme, grupate in asa fel incat lucrarea sa aiba unitate si continuitate. Mentionam ca unele dintre titlurile studiilor din aceasta lucrare au mai fost pu­bli­cate, insa materialul prezentat aici este revazut si refacut in intregime. Speram ca lecturarea acestui prim volum sa-i faca pe cititori sa-l astepte cu nerabdare si pe urmatorul.

Ne rugam ca Hristos Domnul, Cel mereu prezent in ceruri si in Biserica slavei Sale, sa aduca bucurie, pace sfanta si folos duhov­nicesc celor care vor poposi asupra randurilor acestei carti.

Iasi, 2003

 Sursa: www.editura.doxologia.ro

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2012
Limba:
Romana
Cod:
978-606-8278-73-5

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie