Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Patristica / Imne Teologice, Sf. Roman Melodul
Imne Teologice, Sf. Roman Melodul
de Sf. Roman Melodul
(0 opinii)
Cod produs: CTP-1968
Autor: Sf. Roman Melodul
Editura: Doxologia

Pret: 37,38 lei

Sfantul Roman Melodul  |  Imne teologice. Doxologia – Iasi, 2012. Colectia Traduceri – 3. Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Ex...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Imne Teologice, Sf. Roman Melodul
Imne Teologice, Sf. Roman Melodul

(0 opinii)

Pret: 37,38 lei

Sfantul Roman Melodul  |  Imne teologice. 
Doxologia – Iasi, 2012. 


Colectia Traduceri – 3. 
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 

Extras din Prolog, semnat drd.Alexandru Prelipcean 
Acum nu mai putin de saptezeci de ani, pr.George Florovski invita insistent lumea academica, si nu numai, spre intoarcerea la izvoare. Ce-i drept, pe ici, pe colo, unii au reusit, altii s-au eschivat, iar altii au ramas fideli  in continuare modelului occidental de analiza si de redactare a unei lucrari. In fond, responde ad fontes nu este numai un simplu dicton ce a devenit ‘celebru’ in mediul teologico-academic, ci mai degraba o necesitateà noastra, a ortodocsilor, de a ne intoarce la izvoarele pe care le citim, le marturisim si le analizam; este intoarcerea la marele tezaur al Bisericii, de care ar trebui sa fim constienti si pe care ar trebui sa-l fructificam la cote maxime. Pe de alta parte, intoarcerea trebuie sa presupuna in mod direct si cunoasterea tezaurului, nu numai formularea unei simple idei despre existenta sa, formulare ce nu va impinge pe nimeni, de altfel, sa transcenda spatiul ignorantei si al necunoasterii. 
Constienti fiind de aceasta realitate, spatiul ecc;esialromanesc trebuie sa transcenda mai ales spatiul dezinteresului manifestat, din pacate, la toate capitolele. Dezinteresul studierii operelor Sfintilor Parinti, receptati mai ales prin filiera occidentala, demonstreaza nu numai un simptom, ci si o necrozare a ideii pr. George Florovski de a regandi teologia, printr-o (re)intoarcere. Atunci cand ne gandim la acest dicton florovskian, nu trebuie sa ne proiectam interesul doar spre o simpla regandire a ceea ce detine si este specific duhului ortodox, cat mai ales sa intelegem valoarea inestimabila a ceea ce reprezinta tezaurul Ortodoxiei. 
De vreme ce perioadele patristice nu au fost numai acele vremuri in care s-a redactat tumultoasa istorie ecleziala, suntem datori sa accentuam si realitatea ca: 
“vivacitatea duhovniceasca si tensiunea prin care Parintii Bisericii au facut fata problemelor epocii lor constituie un imbold continuu si o obligatie presanta pentru fiecare Biserica care trebuie sa faca fata cu aceeasi promptitudine, vivacitate si claritate la diferitele probleme complexe si la amenintarile potrivnice credintei epocilor urmatoare”. (E. Schlink, “Die Bedeutung der orthodoxen Kirche fuer die oekumenische Bewegung”) 


citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2012
Limba:
Romana
Cod:
9786068278544

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie