DESCRIERE
Icoana-Magnet Μaica Domnului Mangaietoarea (Paramythia) - cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm
Traditia spune:
Exista in trecut obiceiul ca parintii Manastirii, iesind din katholikon, sa sarute aceasta icoana a Maicii Domnului, dupa care Egumenul incredinta cheile manastirii calugarului ce indeplinea ascultarea de portar al sfantului lacas. Potrivit acestei traditii, pe vremea Bizantului, intr-una din zile cand egumenul inmana cheile portarului, auzi un glas venind dinspre icoana: „Nu deschideti astazi portile manastirii, ci urcati pe ziduri si izgoniti-i pe pirati”. Aceleasi glas rasuna si a doua oara. indreptandu-si privirea spre icoana, egumenul vazu cum Pruncul din bratele Nascatoarei de Dumnezeu isi intinde mana, acoperind buzele Maicii Sale si spunand: „Nu te milostivi, Maica Mea, de acesti pacatosi. Lasa-i sa fie pedepsiti prin navalirea piratilor, dupa cum merita”. Maica Domnului, insa, luand mana Pruncului Hristos si intorcand usor capul, repeta aceleasi cuvinte. Monahii alergara indata spre ziduri, de unde era lesne de vazut cum piratii incercuisera manastirea si asteptau momentul deschiderii portii pentru a navali inauntru si a o prada. Prin interventia minunata a Maicii Domnului, manastirea a fost izbavita de urgia piratilor. De atunci, in icoana au ramas intiparite aceste ultime miscari ale fetei Dumnezeiescului Prunc si ale Maicii Sale.
De unde provine icoana Maicii Domnului Mangaietoarea - Paramythia?
Icoana Maicii Domnului Mangaietoarea - Paramythia provine de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Paramythía – Mangaietoarea, pictata original de parintii de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi, cu sute de ani in urma, dupa traditia bizantina.
De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?
Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Mangaietoarea - Paramythia se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt reali