Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana-Magnet Μaica Domnului Injunghiata (Esfagmeni) – cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:IC_4280
  • Autor: Atelier
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Icoana-Magnet Μaica Domnului Injunghiata (Esfagmeni) – cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

 

Traditia spune:

Aceasta icoana facatoare de minuni este o fresca din secolul al XIV-lea amplasata in pridvorul Paraclisului Sfantului Dimitrie, care a fost adaugat katholikon-ului Sfintei Manastiri Vatoped. Din lucrarea „Locuri de inchinare ale Sfintei Manastiri Vatoped”, capitolul „Despre minunea petrecuta cu Sfanta Icoana a Maicii Domnului (in)Junghiata” aflam urmatoarele: Un ierodiacon, eclesiarhul katholikon-ului, ajungea in repetate randuri, date fiind indatoririle ascultarii sale, cu intarziere in trapeza. La un moment dat, din pricina unei asemenea intarzieri, trapezarul refuza sa ii mai dea eclesiarhului portia cuvenita de mancare. Cu sufletul plin de revolta pentru cele petrecute, ierodiaconul se intoarse in biserica si oprindu-se in fata icoanei Maicii Domnului, ii grai: „Pana cand o sa te tot slujesc si o sa ma ostenesc pentru tine, iar tu nici macar de hrana mea nu te ingrijesti?”. si luand un cutit, lovi chipul Maicii Domnului, din care, de parca ar fi fost viu, incepu sa curga sange. Ierodiaconul orbi pe loc si cazu la pamant, ca iesit din minti. in aceasta stare ramase in fata icoanei timp de trei ani, plangand si rugand-o pe Maica Domnului sa fie iertat. Dupa trecerea celor trei ani, Maica Domnului i se arata egumenului, instiintandu-l de tamaduirea ierodiaconului ce indraznise sa ii loveasca icoana, dar spunandu-i, totodata, ca mana ce lucrase aceasta batjocorire va fi pedepsita. intr-adevar, dupa adormirea ierodiaconului, odata cu mutarea ramasitelor sale, vazura toti cum, spre deosebire de restul trupului care se dezlegase in cele din care fusese alcatuit, mana sa dreapta ramasese neputrezita si astfel se pastreaza pana astazi. Odata, un preot, pelerin in Manastire, indoindu-se de aceasta minune, isi puse neincrezator degetul in locul vechii lovituri de cutit, de unde tasni indata sange. Cutremurat de minune, preotul nu apuca sa iasa din katholikon, cazand jos mort.

De unde provine icoana Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni?

Icoana Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni provine de la Manastirea Vatopedi, Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni, pictata original de parintii de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi, cu sute de ani in urma, dupa traditia bizantina. 

De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?

Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Injunghiata – Esfagmeni se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt realizate cu pigmenti (culori)  naturali pe panou din lemn, icoanele sunt vernisate. Metaxotipiile rezista in timp la fel de bine ca icoanele pictate.