Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ian BURUMA, Avishai MARGALIT | Occidentalismul, razboiul impotriva Occidentului – O scurta istorie a urii fata de Vest

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ian BURUMA, Avishai MARGALIT    |    Occidentalismul, razboiul impotriva Occidentului – O scurta istorie a urii fata de Vest

HUMANITAS, 2016

Traducere din engleza de Anca BARBULESCU

||||

Extras din primul capitol – Razboiul impotriva Occidentului

In iulie 1942, la doar sapte luni dupa ce japonezii au bombardat flota americana la Pearl Harbour si au coplesit puterile occidentale din Asia de Sud-Est, o serie de cercetatori si intelectuali japonezi distinsi s-au adunat la o conferinta la Kyoto. Unii erau mari oameni de litere, membri ai asa-numitului Grup Romantic; altii filozofi din Scoala budist-hegeliana de la Kyoto. Subiectul discutiilor era „cum putem invinge modernitatea”.

Era epoca fervorii nationaliste, iar intelectualii participanti la conferinta erau cu totii nationalisti, intr-un fel sau altul; cu toate acestea, in mod ciudat, nu s-a vorbit mai deloc despre razboiul in sine, fie el purtat pe fronturile din China, Hawaii sau Asia de Sud-Est. Cel putin unul dintre participanti, Hayashi Fusao, fost marxist devenit un nationalist infocat, a scris mai tarziu ca atacul asupra Vestului ii starnise cel mai profund entuziasm. Desi vestea l-a gasit in inghetata Manciurie, a fost ca si cum norii intunecati s-ar fi ridicat si ar fi lasat locul unui cer limpede de vara. Nu incape indoiala ca emotii asemanatoare i-au incercat pe multi dintre colegii sai. Dar tema oficiala a conferintei nu a fost propaganda de razboi. Oamenii acestia – atat filozofii, cat si romanticii literari – isi dorisera sa invinga modernitatea cu mult inainte de atacul de la Pearl Harbour. In masura in care erau suficient de coerente incat sa aiba utilitate politica, concluziile lor puteau fi folosite ca propaganda pentru o noua Ordine Asiatica sub conducerea Japoniei, insa intelectualilor in cauza le-ar fi repugnat ideea de a fi numiti propagandisti. Ei erau ganditori, nu activisti.

SPECIFICATII

Traducere Anca Barbulescu
An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 192
Limba Romana
Cod 978-973-50-5146-4