Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Spiritualitate / Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU | Sapte vieti de sfinti romani – Martori ai Fericirii
Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU | Sapte vieti de sfinti romani – Martori ai Fericirii
de Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-0346
Autor: Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU
Editura: Humanitas

Pret: 37,00 lei

Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU    |    Sapte vieti de sfinti romani – Martori ai FericiriiHUMANITAS, 2019Cu un cuvant insotitor al Preasfintitului Mihai FRATILA, episcop greco-catoli...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU | Sapte vieti de sfinti romani – Martori ai Fericirii
Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU | Sapte vieti de sfinti romani – Martori ai Fericirii

(0 opinii)

Pret: 37,00 lei

Francisca BALTACEANU, Monica BROSTEANU    |    Sapte vieti de sfinti romani – Martori ai Fericirii

HUMANITAS, 2019

Cu un cuvant insotitor al Preasfintitului Mihai FRATILA, episcop greco-catolic de Bucuresti

||||

Extras din Cuvantul insotitor – Un alt fel de a ramane liberi

Volumul de fata surprinde povestea vietii si mortii a sapte episcopi, victime ale regimului comunist. Pe 2 iunie 2019, papa Francisc i-a inscris in randul fericitilor in cadrul Sfintei Liturghii tinute la Blaj, pe Campia Libertatii, loc cu reverbatii profunde pentru istoria romaneasca.

Povestea celor sapte martiri este o pagina din istoria Bisericii Greco-Catolice, trecuta prin calvarul comunizarii Romaniei. „Mica Roma” a lui Eminescu nu a fost o formula retorica, ci a creat o istorie care merita intr-adevar redescoperita. Aici s-au asociat pentru prima data traditia crestina de matrice bizantina, intrata adanc in sensibilitatea romaneasca, cu aspiratiile culturii neolatine, descoperita in secolul al XVIII-lea de copiii de tarani romani din Transilvania trimisi cu burse la universitatile Romei. Tot ce tinea de opera istorica a Bisericii cu centrul la Blaj, desfiintata in 1948 de regimul comunist, a fost insa expropriat din istorie. Multe personalitati romanesti si activitatea lor, determinata de apartenenta sufleteasca la crezul acestei Biserici, si-au pierdut sub regimul trecut cartea de identitate morala si patronatul moral. Iesirea la lumina, in decembrie 1989, a Bisericii, dupa patruzeci si unu de ani de aspra persecutie, a rescris prin speranta o parte a tragediei istorice a Romaniei, mintita sistematic sub comunism  si impiedicata ulterior sa se reinnoiasca prin lustratie.

Cititorul are, asadar, ocazia sa ia act de experienta dramatica a persecutiei acestei Biserici si a episcopilor greco-catolici, oferindu-i-se sansa de a descoperi un alt mod de a trai libertatea. Martirii au experimentat-o antrenati de devotamentul lor fata de Dumnezeu si fata de oameni: „Noi cei de sub zavor am fost mai liberi decat cei de afara. Noi nu am purtat niciodata un portret pe care nu l-am voit si nu am strigat o lozinca pe care nu am crezut-o! [...] In inchisori am putut face opozitie la ceea ce ni se spunea. Noi nu aveam ce pierde. Cel ce este redus la elementele constitutive este sarac, iar saracul este in camasa fericitului. Francezii spun: <<O mie de cavaleri inarmati nu pot jefui un om gol.>>” Tocmai de aceea monumentul rabdarii celor sapte romani de caracter este construit, prin urmare, din acel „da!” repetat clipa de clipa in febra unei lucrari care , tocmai fiindca le-a depasit conditia umana, i-a invatat sa castige pierzandu-si viata in credinta Pastelui: „cu moartea pe moarte calcand”.

[...] Indiferent de preocupari si confesiune, cautatorii de adevar vor afla ce inseamna taria de caracter si experienta unor suflete mari. Consemnata cu simplitate si rigoare de Francisca Baltaceanu si Monica Brosteanu, aceasta istorie da viata unei carti de suflet.

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2019

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie