Filocalia vol. 9 - editie cartonata
(0 opinii)
Cod produs: 973-50-0885-7

Pret: 56,70 lei

Filocalia vol. 9 - editie cartonata. Humanitas, 2017. Traducere din limba greaca, introduceri si note de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, membru al Academiei Romane. Filocalia sau Culegere d...
citeste mai mult

Filocalia vol. 9 - editie cartonata
Filocalia vol. 9 - editie cartonata

(0 opinii)

Pret: 56,70 lei

Filocalia vol. 9 - editie cartonata. 

Humanitas, 2017. 

Traducere din limba greaca, introduceri si note de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, membru al Academiei Romane. 

Filocalia sau Culegere din scrierile sfintilor parinti, care arata cum se poate omul curati, lumina si desavarsi. 


Cuprins:

Sfantul Ioan Scararul, Ava Dorote.


Extras din Sfintul Ioan Scararul – Cuvintul XII, Despre minciuna: 1.Focul se naste din piatra si fier, minciuna, din vorba multa si din gluma prosteasca. Minciuna inseamna pieirea dragostei, iar juramintul mincinos, tagaduirea lui Dumnezeu.
2. Nimenea dintre cei sanatosi la minte sa nu-si inchipuie ca pacatul minciunii e unul mic. Duhul Sfint a rostit o judecata infricosatoare impotriva ei. Daca David zice catre Dumnezeu: “Vei pierde pe toti cei ce graiesc minciuna” (Ps. V, 6), ce vor patimi cei ce intaresc minciuna cu juraminte?
3. Am vazut pe unii falindu-se cu minciuna si tesind prin glume si vorbe desarte pricini de ris, si alungind in chip jalnicplinsul ascultatorilor.
4. Cind dracii ne vad incerind sa indepartam ca de la o ciuma de la auzirea glumelor, dupa inceputul facut cu noi de asprul nostru povatuitor, incep sa ne momeasca cu aceste doua ginduri, soptindu-ne fie: “Nu intrista pe cel ce lamureste”, fie: “Nu te arata pe tine mai iubitor de Dumnezeu decit cei de fata”. Sari, nu zabov! Iar de nu, iti vei inchipui in rugaciune gindurile unor lucruri care stirnesc riasul. “Nu fugi numai, ci risipeste cu buna credinciosie si sederea vicleana, aducindu-ti in minte gindul judecatii. Caci e mai bine pentru tine sa iesi din aceasta imprejurare stropit si cu putina slava desarta si sa te afli astfel pricina de folos multora.
5. Maica si pricina minciunii este, de multe ori, fatarnicia. Caci unii spun ca fatarnicia nu e altceva decit planuirea si nascocirea de minciuni, avind impreunat si impletit cu ea juramintul. Cel ce are frica Domnului e strain de minciuna, avindu-si constiinta ca judecator nemitarnic.

citeste mai mult

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie