DESCRIERE
Filocalia vol. 8 - editie cartonata.
Humanitas, 2017.
Traducere din limba greaca, introduceri si note de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, membru al Academiei Romane.
Filocalia sau Culegere din scrierile sfintilor parinti, care arata cum se poate omul curati, lumina si desavarsi.
Cuprins:
Calist si Ignatie Xanthopol, Calist Patriarhul, Calist Angelicude, Calist Catafygiotul si altii, precum si un studiu al traducatorului despre istoria isihasmului in ortodoxia romana, cu cateva texte filocalice ale unor calugari romani.
Extras din Calist si Ignatie Xanthopol – Cele 100 de capete, p. 31:
[...] si insusi Mintuitorul zice: “N-am venit sa Mi se slujeasca, ci sa slujesc” (Matei 20, 28).
Se gaseste vreunul care voieste sa vietuiasca altfel, adica dupa buna placerea si dupa voia lui si fara povatuitor, si totusi socoteste ca aceasta este o viata indumnezeita, potrivit ratiunii? Nu, nicidecum; caci acela ar umbla prin santuri. Pentru ca zice Scararul: “Precum cel ce nu are povatuitor se rataceste usor pe drum, asa si cel ce umbla pe o cale singurateca, dupa voia sa, se pierde usor, chiar daca are toata intelepciunea lumii”.
De aceea multi, ca sa nu zicem toti, care nu asculta si nu umbla potrivit sfatului seamana foarte multe cu osteneala si cu sudoare, lucrind ca in vis, , dar nu secera cu adevarat decit foarte putin. Iar unii culeg in loc de griu neghina, potrivindu-se, precum s-a spus, voii si unei cugetari placute lor, decit care nimic nu este mai rau. Martor al acestui fapt este Scararul, care scrie: “Toti citi incercatisa va pregatiti pentru drumul marturisirii cu mintea, toti citi voiti sa luati jugul lui Hristos pe umerii vostri, dar apoi va siliti sa puneti povara voastra pe grumazul altuia; toti citi va grabiti sa va scrieti cistigurile voastre si in locul lor voiti sa ajungeti la libertatea voastra; toti citi voiti sa treceti marea aceasta si sa inotati pe ea inaltatisi sustinuti de miinile altoracunoasteti ca ati incercat sa pasiti pe un drum scurt si aspru, care are in sine o singura gresala: aceasta este viata de sine (idioritmica). Cel ce a inlaturat-o pe aceasta pentru totdeauna a ajuns la capat in toate la cele bune, duhovnicesti si placute lui Dumnezeu inainte de a pasi pe calea lor. Caci ascultarea inseamna a nu te increde in tine, in savirsirea celor bune, pina la sirsitul vietii.