Filocalia vol. 3 - editie cartonata
(0 opinii)
Cod produs: 978-973-50-5622-3

Editura: Humanitas

Pret: 39,00 lei

Filocalia vol. 3 - editie cartonata.Humanitas, 2017. Traducere din limba greaca, introduceri si note de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, membru al Academiei Romane. Filocalia sau Culegere di...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Filocalia vol. 3 - editie cartonata
Filocalia vol. 3 - editie cartonata

(0 opinii)

Pret: 39,00 lei

Filocalia vol. 3 - editie cartonata.

Humanitas, 2017. 

Traducere din limba greaca, introduceri si note de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, membru al Academiei Romane. 

Filocalia sau Culegere din scrierile sfintilor parinti, care arata cum se poate omul curati, lumina si desavarsi. 


Cuprins:

Sfantul Maxim Marturisitorul


Extras de la p.258: 


Desigur, Duhul Sfint este cel ce cauta si cerceteaza in noi cunostinta lucrurilor. Dar nu cauta pentru Sine ceea ce cauta, fiindca e Dumnezeu si mai presus de orice cunostinta, ci pentru noi, cei ce avem lipsa de cunostinta. Precum si Cuvintul facindu-se trup nu savirseste taina intruparii pentru Sine, ci pentru noi. Dar precum fara trup insufletit mintal nu ar fi lucrat Cuvintul in chip dumnezeiesc cele ale trupului, la fel nici Duhul Sfint nu lucreaza in sfinti cunostintele tainelor fara puterea cea dupa fire, care cauta si cerceteaza cunostinta. Deci ori de cautau, ori de cautau cu staruinta, ori de cercetau, ori de cercetau cu de-amanuntul, sfintii aveau harul Domnului, care misca puterea mintala si rationala a lor spre cautarea si cercetarea celor privitoare la mintuirea sufletelor.

Fara Duhul nu vedeau nimic din cele duhovnicesti, fiindca nu poate mintea omeneasca sa perceapa fara lumina dumnezeiasca cele dumnezeiesti si spirituale. Caci precum nu poate ochiul sa perceapa cele sensibile fara lumina soarelui., la fel fara lumina duhovniceasca nu ar putea primi mintea omeneasca niciodata vreo vedere duhovniceasca. Cea dintii lumineaza simtul vazului prin fire spre perceperea corpurilor, cea de-a doua lumineaza mintea spre contemplare pentru a intelege cele mai presus de simturi. Iar “mintuirea sufletelor” este sfirsitul credintei. Sfirsitul credintei este descoperirea adevarata a Celui crezut. Iar descoperirea adevarata a Celui crezut este patrunderea (perihoreza) negraita a Celui crezut in cel ce crede, dupa masura credintei fiecaruia. Aceasta patrundere, la rindul ei, este intoarcerea finala a celor ce cred la principiul lor. Iar intoarcerea finala a celor credinciosi la principiul propriu este implinirea dorintei. 

citeste mai mult
Traducere:
Pr. Dumitru Staniloae
Editura:
An aparitie:
2017

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie