In exclusivitate la Editura Bizantina - Un cuvant pentru fiecare zi a anului din intelepciunea Cuviosului Iosif Isihastul

E.T.A. HOFFMANN - Spargatorul-de-nuci si regele soarecilor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

E.T.A. HOFFMANN - Spargatorul-de-nuci si regele soarecilor

POLIROM junior, 2019

Traducere din limba germana de G. GUSTI

Cu ilustratii de Teodora si Radu RAILEANU

 

Extras/ Basmul despre nuca cea cu coaja tare (pp. 52-53)

Mama lui Pirlipat era sotia unui rege, prin urmare, o regina, iar Pirlipat, chiar in clipa venirii ei pe lume, o printesa de sange. Din pricina frumoasei fetite din leagan, regele nu-si mai incapea in piele de bucurie. Chiuia, juca si topaia intr-un picior, strigand necontenit:

„Iuhu, s-a vazut vreodata ceva mai frumos ca Pirlipat a mea? Iuhu!”

Si toti ministrii, generalii si presedintii, si ofiterii de stat-major sareau, ca si capul statului, de colo-colo, intr-un picior, si urlau cat ii tineau puterile:

„Nu, niciodata!”

De altfel, fara doar si poate ca de la facerea lumii nu s-a vazut un copil mai frumos ca printesa Pirlipat. Fetisoara ei parca era tesuta din fulgi subtiri de matase alburie si trandafirie. Ochisorii ei de safir se potriveau de minune cu carliontii, numai si numai din fir de aur. Pe langa toate astea, micuta Pirlipat mai venise pe lume cu doau randuri de dinti, margaritare nu altceva, cu care, doua ore dupa nastere, il muscase atat de tare de deget pe cancelarul statului, cand voise sa-i cerceteze gingiile, incat acesta se vaitase amarnic:

„Valeleu!”
Altii pretindeau insa ca ar fi strigat:

„Aualeu!”

In aceasta privinta parerile mai sunt si azi impartite. Iintr-un cuvant, micuta Pirlipat il muscase zdravan pe cancelar de deget, si tara intreaga stia acum ca trupusorul ingeresc al lui Pirlipat adaposteste si spirit, si temperament, si intelepciune.

Cum spuneam, toti erau bine dispusi, numai regina parea foarte speriata si nelinistita, si nimeni nu stia de ce.

SPECIFICATII

Autori E.T.A. HOFFMANN
Editura Polirom Junior
An aparitie 2019