Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Editor coordonator – Alexandru MURARU - Mihai I al Romaniei - Regele nostru

0 opinii / Scrie o opinie
  • 60,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Editor coordonator – Alexandru MURARU - Mihai I al Romaniei - Regele nostru

Martori, experiente, amintiri regale

Editura Curtea Veche, 2018

 

Extras/ Jonathan Eyal – Campania pentru aderarea Romaniei la NATO. Diplomatie regala la sfarsitul secolului al XX-lea (pp. 74-75)

Atunci cand a inceput campania pentru NATO, Regele era deja septuagenar. Cu toate acestea, nici lungile seri in care isi sustinea discursurile, nici receptiile care urmau, nici cinele urmate de zborurile matinale de la o capitala la alta nu i-au micsorat entuziasmul sau determinarea. Niciunul dintre consilieri n-a auzit vreodata sa se planga de ceva. Niciun pranz sau cina nu se incheiau fara ca Regele sa spuna o gluma. Si, indiferent cate discursuri sau intalniri erau inghesuite intr-o zi, Regele era imbracat mereu impecabil, intotdeauna drept, absolut serios si nu se abatea niciodata de la mesajul pe care trebuia sa-l transmita.

Nu incape nicio indoiala ca isi vedea aceasta misiune ca pe una istorica, o misiune care avea sa-i incununeze munca de o viata. Cand a venit la Londra, a rememorat vizita pe care a facut-o in 1947, cand, ca Rege, a participat la nunta (pe atunci) Printesei Elisabeta – care avea sa devina cel mai longeviv monarh britanic -, pe al carui certificat de casatorie se afla si semnatura Regelui Mihai I. [...]

„Am plecat de la Londra, in 1947” – le-a spus britanicilor in 1997 – „constient ca, orice as fi facut, tara mea era pierduta sub patura de fier a Uniunii Sovietice. Pentru mine, revenirea la Londra, anul acesta, reprezinta inchiderea unui cerc al traumei si al sperantelor desarte.. mi-ar placea sa-mi imaginez ca... ma voi intoarce acasa [acum] cu un mesaj complet diferit: acela ca, spre deosebire de 1947, poporul meu este pe cale de a fi integrat intr-un continent care e cu adevarat intregit si liber si ca Romania a revenit acum intr-adevar la vocatia sa europeana originara. Un act de dreptate istorica mai mare nu exista si nimeni nu e mai apt sa-l faca decat Marea Britanie”, a spus Regele.

SPECIFICATII

An aparitie 2018