Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Arta si arhitectura / Monografii / Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS | Monumente medievale de pe Valea Tarnavelor
Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS | Monumente medievale de pe Valea Tarnavelor
de Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-0343
Autor: Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS
Editura: Art Conservation Support (ACS)

Pret: 59,00 lei

Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS    |    Monumente medievale de pe Valea TarnavelorEditura ACS, 2018Colectia vetre de luminaCartea a aparut cu sprijinul Ordinului Arhitectilo...
citeste mai mult

Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS | Monumente medievale de pe Valea Tarnavelor
Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS | Monumente medievale de pe Valea Tarnavelor

(0 opinii)

Pret: 59,00 lei

Dragos Gh. NASTASOIU, Ferenc MIHALY, Lorand KISS    |    Monumente medievale de pe Valea Tarnavelor

Editura ACS, 2018

Colectia vetre de lumina

Cartea a aparut cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania din Timbrul Arhitecturii

||||

Extras din primul capitol – Itinerarii

Cuprins intre orasele Sighisoara si Medias, bazinul mijlociu al raului Tarnava Mare strabate un teritoriu situat la limita sudica a judetului Mures, respectiv la limita nordica a judetului Sibiu. Pe aceasta portiune redusa ca suprafata, raul Tarnava Mare primeste numerosi afluenti, precum raurile si paraiele Saes, Laslea, Valchid, Biertan, Hodos, Atel, Mosna sau Ighis (de la sud) si Giacas, Smig, Curciu sau Valea Lunga (de la nord). Din cele mai vechi timpuri, vaile acestor ape curgatoare au oferit cadrul geografic propice locuirii umane. Asezari mai mari sau mai mici, localitati odinioara prospere, asezari cu istorie multiseculara sau sate intre timp disparute – toate au fost intemeiate in apropierea unei surse vitale de apa.

Principala caracteristica a peisajului acestei zone din podisul Tarnavelor o constituie numeroasele dealuri cu pante uneori line, alteori abrupte - dealuri care sunt situate intre vaile mai mult sau mai putin adanci ale apelor curgatoare.

Particularitatile reliefului au facut din Valea Tarnavei Mari  o regiune viticola renumita care este atestata inca din Evul Mediu. Incepand cu mijlocul secolului al XII-lea, cand s-au alaturat populatiei autohtone compusa din romani, maghiari si secui, sasii s-au ocupat si cu cultivarea vitei de vie si producerea renumitului vin. Aceasta ocupatie a fost practicata de catre locuitori indeosebi in zonele rurale ale regiunii, in timp ce in zonele urbane, sasii au desfasurat profitabile activitati comerciale si metresugaresti care le-au asigurat faima in Europa Centrala si de Sud-Est. Prosperitatea economica determinata de aceste indeletniciri a condus la inflorirea culturala a zonei care, astfel, a lasat marturie posteritatii numeroase monumente de arta si arhitectura deosebit de valoroase.

citeste mai mult

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie