Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Teologie dogmatica / Despre rationalitatea revelatiei si irationalitatea credinciosilor, Jean-Luc Marion
Despre rationalitatea revelatiei si irationalitatea credinciosilor, Jean-Luc Marion
de Jean-Luc Marion
(0 opinii)
Cod produs: CTD-2097
Autor: Jean-Luc Marion
Editura: Deisis

Pret: 24,00 lei

Despre rationalitatea revelatiei si irationalitatea credinciosilor, Jean-Luc Marion - Editura Deisis In cazul gandirii crestine astazi, credinta si ratiunea nu doar ca se contrazic mai putin...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Despre rationalitatea revelatiei si irationalitatea credinciosilor, Jean-Luc Marion
Despre rationalitatea revelatiei si irationalitatea credinciosilor, Jean-Luc Marion

(0 opinii)

Pret: 24,00 lei

Despre rationalitatea revelatiei si irationalitatea credinciosilor, Jean-Luc Marion - Editura Deisis

In cazul gandirii crestine astazi, credinta si ratiunea nu doar ca se contrazic mai putin ca oricand, dar insasi problema presupusului lor conflict n-are nici un sens si nici macar n-ar trebui sa se puna. Ne putem pierde eventual credinta (cum suna aceasta ciudata expresie pe care am mostenit-o), dar cu siguranta nu pentru ca am castigat in ratiune. S-ar putea sa pierdem din credinta tocmai pentru ca ne imaginam ratiunea incapabila sa inteleaga o parte — si inca o parte decisiva, chiar cea mai decisiva — din ceea ce viata noastra ne face sa experimentam.

Foarte repede cedam: ratiunea nu intelege totul, suntem nevoiti sa admitem spatii imense care ne raman de neinteles si irationale, pe care le abandonam credintei si parerii; si foarte repede renuntam definitiv sa mai gandim ceea ce am alungat deja din campul sensibilului. Din acest somn al ratiunii se ivesc atunci cosmaruri — ideologice. Prea repede socotita ca venind de la sine si cu totul naturala, separatia intre credinta si ratiune se naste astfel intai dintr-un deficit de rationalitate, dintr-o capitulare fara lupta a ratiunii inaintea a ceea ce e presupus de negandit. Dar daca nu ne pierdem credinta dintr-un exces de practica a rationalitatii, s-ar putea, din contra, sa ne pierdem adeseori din rationalitate pentru ca excludem prea repede credinta si domeniul pe care ea il deschide, cel al Revelatiei).

Pierzandu-ne credinta pierdem din ratiune. (J.-L. M.) Titular al catedrei de metafizica la Sorbona si profesor la Chicago, Jean-Luc Marion a fost ales pe 6 noiembrie 2008 in Academia Franceza in locul lasat liber prin decesul cardinalului Jean-Marie Lustiger. Cofondator al revistei teologice internationale Communio, indruma la Presses Universitaires de France colectia „Epimethee”.

citeste mai mult
Traducere:
Maria-Cornelia Ica jr.
Editura:
An aparitie:
2015
Coperta:
Brosata
Dimensiuni:
13 x 20 cm
Nr. pagini:
244
Limba:
Romana
Cod:
978-973-7859-99-0

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie