Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Marturisitori / Cuviosii pustnici din Bucegi. Epopeea sfintilor. Jurnalul unor descoperiri sfinte
Cuviosii pustnici din Bucegi. Epopeea sfintilor. Jurnalul unor descoperiri sfinte
de Pr. Gheorghe Coltea
(0 opinii)
Cod produs: CTD-2194
Autor: Pr. Gheorghe Coltea
Editura: Andreiana

Pret: 44,00 lei

Cuviosii pustnici din Bucegi. Epopeea sfintilor. Jurnalul unor descoperiri sfinte, Pr. Gheorghe Coltea - Editura Andreiana, 2015 Profund constient de chemarea sa de a-i descoperi si a-i fa...
citeste mai mult

Cuviosii pustnici din Bucegi. Epopeea sfintilor. Jurnalul unor descoperiri sfinte
Cuviosii pustnici din Bucegi. Epopeea sfintilor. Jurnalul unor descoperiri sfinte

(0 opinii)

Pret: 44,00 lei

Cuviosii pustnici din Bucegi. Epopeea sfintilor. Jurnalul unor descoperiri sfinte, Pr. Gheorghe Coltea - Editura Andreiana, 2015

Profund constient de chemarea sa de a-i descoperi si a-i face cunoscuti intregului popor, parintele Gheorghe Coltea a pornit o adevarata odisee in urma cu doi ani pentru a gasi mormintele monahilor din Bucegi si a le cunoaste viata, minunile si invatatura.

Prin grija Maicii Domnului, parintele Gheorghe Coltea avea sa afle la praznicul Nasterii Sfintei Fecioare din 2013, la sfintirea unei troite, despre un oarecare calugar Antonie din Bucegi, subiectul unei discutii dintre doi preoti si un credincios din Moeciu de Sus. Acest monah Antonie, originar din Cheia, a fost dezgropat in 1980, iar trupul sau a fost gasit intreg, neputrezit, dupa marturiile oamenilor.

„Tot ce am auzit a intrat in inima mea. Am inteles pe loc ca Ieromonahul Antonie vrea ca eu sa fac ceva pentru el si, luandu-mi in serios postura de protopop, am poruncit celor doi preoti, dar si celorlalti meseni, ca in timp de o saptamana sa scrie, cu mana lor, tot ce am spus la masa si sa semneze, pentru ca eu doresc sa fac un dosar cu marturii despre sfintenia Parintelui, pe care sa-l inaintez autoritatii bisericesti pentru studiere si, daca il gaseste vrednic, pentru canonizare. I-am rugat pe cei prezenti sa-mi indice si alte persoane care cred ei ca ar putea sa-mi dea declaratii scrise si eventual, daca au, sa-mi dea fotografii sau obiecte care au apartinut Parintelui” (p. 36).

Minunea descoperii mormintelor Asa a inceput un lung si complicat demers de adunare a marturiilor despre monahul Antonie Munteanu, cu ispite de tot felul, anevoioase si incercate drumuri catre Manastirea Pestera Ialomicioarei, semne si minuni. Toamna anului 2013 a fost marcata de descoperirea cartii de invatatura scrisa de ieromonahul Antonie Munteanu, lucrare publicata in facsimil la sfarsitul cartii scrise de parintele Gheorghe Coltea. Un minunat pelerinaj la Manastirea Lainici ii prilejuieste protopopului de Bran-Zarnesti descoperirea in „Chipuri de calugari imbunatatiti”, scrisa de Cuviosul Ioanichie Balan, a sinaxarului protosinghelului Mihail Badila, fost egumen al Schitului Pestera Ialomicioarei si fiu duhovnicesc al parintelui Antonie Munteanu.

Tot aici se gasesc informatii despre cuviosul pustnic din Poiana Obarsiei. Dar cel mai important detaliu este legat de originea staretului Mihail Badila, mentionat a fi nascut in Moeciu de Jos, parohia parintelui Gheorghe Coltea. Acest lucru a constituit argumentul principal pentru oficierea unui Parastas si dezgroparea monahului Mihail Badila. Pe 18 noiembrie 2014, groparii au inceput sa sape langa o stanca pravalita cu ani in urma pe mormant, iar atunci minunea s-a produs: „Vazand trupul neputrezit, am strigat: Antonie, parinte Antonie!!! insotitorii mei s-au apropiat. Nimeni nu mai citea Psaltirea. Baietii nostri faceau fotografii. Eu eram cu totul derutat si bulversat.

Nu il cautam pe el. Nu aveam voie sa-l dezgrop pe el. Mormantul lui cu crucile era dincolo de apa Ialomicioarei sau aici, in poienita de sub stanca, dar la o distanta de 15-20 de metri spre nord, spre izvoarele Ialomitei. Unde insemnasem pe pietroi literele «A. M.». (…) Cautasem un pustnic si am gasit doi, insa nici unul dintre ei cu identitate limpezita. Pentru mine a fost important ce mi-a spus inima, iar inima mi-a spus ca cel din sicriu, care a fost descoperit primul, era parintele Antonie.

Cel mai important argument, care completa simtul inimii mele, a fost faptul ca nu era putrezit” (pp. 261-262). Cele doua trupuri au fost reasezate in sicrie de sticla intr-un mormant nou. Marturii si documente Cartea parintelui Gheorghe Coltea continua cu zeci de pagini de marturii si imagini ale vietii sfinte pe care pustnicii din Bucegi au avut-o. Dupa biografiile lor, realizate din sursele bibliografice disponibile, sunt publicate pagini de amintiri si marturii duhovnicesti ale oamenilor care au pastrat de la parinti sau bunici memoria unor oameni alesi de Dumnezeu a lumina crestele Bucegilor cu vietile lor imbunatatite.

Nu lipsesc din carte nici documentele care au insotit intregul demers de cautare a mormintelor, deshumare si daruire a crucilor de lemn si a altor obiecte care au apartinut monahilor. Ultima parte a lucrarii este dedicata reeditarii in facsimil a cartii de invatatura a ieromonahului Antonie Munteanu, intitulata „Cuvinte folositoare”, publicata in 1937 la tipografia „Cernica” a Seminarului Monahal.

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2015
Coperta:
Cartonata
Dimensiuni:
13,5 x 21 cm
Nr. pagini:
608
Limba:
Romana
Cod:
978-606-8602-47-9

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie