Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Filosofie / Cristian BALANEAN | Natura umana la Toma de Aquino si Karl Popper
Cristian BALANEAN | Natura umana la Toma de Aquino si Karl Popper
de Cristian BALANEAN
(0 opinii)
Cod produs: LB-2020-0306
Autor: Cristian BALANEAN
Editura: Ratio et Revelatio

Pret: 49,00 lei

Cristian BALANEAN    |    Natura umana la Toma de Aquino si Karl PopperCritica monismelor antropologice contemporaneEditura Ratio et Revelatio – Presa Universitara Clujeana, 2018Colectia Aca...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Cristian BALANEAN | Natura umana la Toma de Aquino si Karl Popper
Cristian BALANEAN | Natura umana la Toma de Aquino si Karl Popper

(0 opinii)

Pret: 49,00 lei

Cristian BALANEAN    |    Natura umana la Toma de Aquino si Karl Popper

Critica monismelor antropologice contemporane

Editura Ratio et Revelatio – Presa Universitara Clujeana, 2018

Colectia Academica

||||

STATUS QUAESTIONES/ e x t r a s

1. Definirea, incadrarea si delimitarea

Lucrarea e fata urmareste sa reconstituie conturul traditional si nucleul doctrinar tare, de textura tomista, al teologiei crestine despre modelul dual al naturii umane, trup si suflet, din ansamblul curentelor filosofice si stiintifice contemporane, pe a caror linie aceasta tinde sa fie desprinsa de orice legatura cu istoria gandirii universale si de orice reflectii teologice si sa fie plasata intr-o zona rezervata exclusiv biologiei. Este vorba, in esenta, despre o veritabila redescoperire sub specie entis a umanului, in conditiile acestui climat scientist aproape totalitar, profilat pe reducerea naturii umane la dimensiunea exclusiv biologica (daca nu chiar la cea fizica), unde chiar si filosofia risca sa-si piarda independenta epistemica de peste doua mii cinci sute de ani si sa fie asimilata gandirii stiintifice – desprinsa tot din filosofie acum trei secole.

Dualitatea metafizica a umanului – fara de care nu putem vorbi despre credinta crestina – este exilata pur si simplu din noile orizunturi ale gandirii filosofice si stiintifice actuale, asemeni unei relicve inutile, cu toate ca, de cele mai multe ori, acest exil are loc tot de pe pozitii esentialmente filosofice: ori dintr-o aversiune de factura postmodernista fata de esafodajul filosofic traditional, ori ca urmare a valorizarii absolute a statutului epistemologic al stiintei. „Totusi, in fata evolutiei actuale a lumii, creste din zi in zi numarul acelora care isi pun intrebarile cele mai fundamentale sau le resimt cu o noua acuitate. Ce este omul?” (GS 10).

citeste mai mult
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie