Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Teologie dogmatica / Comuniune euharistica si trăire filocalica
Comuniune euharistica si trăire filocalica
de Pr. Ion Vicovan, Pr. Paul-Cezar Harlaoanu, Emilian-Iustinian Roman
(0 opinii)
Cod produs: C1144
Autor: Pr. Ion Vicovan, Pr. Paul-Cezar Harlaoanu, Emilian-Iustinian Roman
Editura: Doxologia

Pret: 45,00 lei

Comuniune euharistica si traire filocalica, Pr. Ion Vicovan, Pr. Paul-Cezar Harlaoanu, Emilian-Iustinian Roman - Editura DoxologiaFacultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din cadr...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Comuniune euharistica si trăire filocalica
Comuniune euharistica si trăire filocalica

(0 opinii)

Pret: 45,00 lei

Comuniune euharistica si traire filocalica, Pr. Ion Vicovan, Pr. Paul-Cezar Harlaoanu, Emilian-Iustinian Roman - Editura Doxologia

Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a organizat si in acest an, 2014, traditionalul simpozion international pe subiecte de mare interes teologic.

Avand in vedere, pe de o parte, tema omagiala randuita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, „Euharistia”, iar pe de alta parte implinirea a 220 de ani de la mutarea la viata vesnica a Cuviosului Paisie Velicicovschi, dezbaterile simpozionului Facul­tatii noastre a cuprins ambele subiecte. Astfel tema simpozionului din anul mantuirii 2014 a fost „Comuniune euharistica si traire filocalica”.

Cele doua teme, desi diferite, au o stransa legatura, intrucat lec­tura si trairea scrierilor filocalice conduc, intai de toate, spre Sfanta Euharistie, spre comuniunea cu Hristos si a oamenilor intre ei. Mai mult chiar, citirea operelor Sfintilor Parinti ajuta la o mai buna intelegere a importantei si folosului Sfintei impartasanii, dar si la cresterea dorului dupa impartasirea cu Hristos euharistic.

Scopul principal al acestui simpozion, ca de altfel si al celor de pana acum, a fost acela ca temele dezbatute in cadrul lucrarilor simpozionului, in urma referatelor sustinute si discutiilor purtate, sa primeasca, pe cat posibil, un nou impuls pentru gandirea teologica, precum si un duh nou pentru viata crestina.

Adaugam si faptul ca simpozionul din acest an, ca si cel de anul trecut, precum si cele ce vor urma cu ajutorul lui Dumnezeu, a fost pus sub egida „Dumitru Staniloae”, acum avand loc cea de-a doua editie.

Organizat in colaborare cu Centrul de Cercetare (in Teologie) „Filaret Scriban” al Facultatii, cu Centrul eparhial Iasi, lucrarile simpozionului s-au desfasurat, cu binecuvantarea inaltpreasfin­titului Parinte Mitropolit Teofan, la Iasi, in zilele de 15-17 mai.

Manifestarea a fost deschisa in mod oficial in Aula „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi de catre subsemnatul. in cuvantul rostit cu acest prilej, am evidentiat importanta subiectelor propuse spre dezbatere, precum si nadejdea in roadele (teoretice si practice) acestuia pentru gandirea si trairea crestina.

Lucrarile simpozionului au fost binecuvantate de prezenta si cuvantul inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan intitulat: „Prin Euharistie si Filocalie catre o viata plina de sens si bucurie”.

in interventia sa, Parintele Mitropolit a aratat ca intr-o lume in care omul „este din ce in ce mai profund haituit de fantoma golului launtric, a disperarii si tristetii, a plictiselii in mod deosebit, Biserica il marturiseste pe Hristos – «Calea, Adevarul si Viata» – Singurul aducator de sens, lumina si bucurie”. Mai departe Parintele Mitro­polit sustine ca tocmai Sfanta impartasanie si Filocalia sunt adeva­ratele remedii pentru curmarea dra­mei omului postmodern: „im­par­tasirea cu Trupul si Sangele Domnului, pe de o parte, si harul dobandirii frumusetii dumnezeiesti prin starea de pocainta si bucurie, pe de alta parte, ofera infometatului de sens si insetatului de bucurie al zilelor noastre painea cea spre fiinta si apa cea vie”. Citand mari duhovnici mai noi (arhim. Arsenie Papacioc, arhim. Zaharia Zaharou, arhim. Sofronie Saharov, pr. Miron Mihailescu, precum si pe marele teolog Dumitru Staniloae) sau parinti filocalici (Calist si Ignatie Xanthopol), Arhipastorul Moldovei concluzioneaza ca „Euharistia si iubirea de frumosul dumnezeiesc, manifestate in nenumarate ipostaze, sustin viata omului intru adancime, inaltime si cuprindere. Una fara cealalta sunt de neconceput in viata cauta­torului de Hristos”.

Pr. prof. dr. Ion Vicovan

Sursa: www.edituradoxologia.ro

citeste mai mult
Coperta:
Brosata
Dimensiuni:
16,5 x 23 cm
Nr. pagini:
476
Limba:
Romana
Cod:
978-606-666-418-9

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie