Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Comentariu la Iov

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,38 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Sfantul Ioan Gura de Aur  |  Comentariu la Iov. 
Doxologia – Iasi, 2012. 


Colectia Traduceri – 2. 
Traducere si note de Laura Enache. 
Studiu introductiv de Dragos Mirsanu. 
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 

Extras dinProlog 

1.    Mai intai se cuvine sa cercetam cand s-a nascut acest barbat. Unii spun ca a trait mai inainte de Moise, al cincilea neam de la Avraam, iar altii ca a trait in Lege. Dar sa nu ne dam cu parerea pana ce nu vom afla chiar din istorisire daca a trait intr-una sau alta dintre vremuri. Nu putine contribuieaceasta la a cunoaste virtutea barbatului. Caci nu este acelasi lucru daca un asemenea om, atat de virtuos si minunat, s-a bucurat de legea mozaica sau a aratat atata putere si mai inainte de aceasta invatatura de lege. Ca era un mare barbat, o arata si faptele lui, dar o arata si Dumnezeu Insusi cand zice: “Daca s-ar afla acolo Noe, Iov si Danel, nu vor scapa pe fiii si fiicele lor”. 
2.    Dar pentru ce nu este pomenit de insusi Moise? Dar ce nevoie era sa fie pomenit? Sau pentru ce? tu insa vezi  cum starmosul sau Isav nu l-a vatamat in niciun fel. Caci nu era din Avraam, sau, mai degraba, nu era din Iacov, ci avea si o tara straina. Vezi ca Dumnezeu a trimis tuturor invatatori? Vezi cum cunostinta lui Dumnezeu era vadita pretutindeni? Vezi ca si prietenii lui Iov aveau cunostinta despre Dumnezeu? Cine i-a invatat pe ei, cine le-a vestit lor? Caci mie mi se pare ca Iov era mai  inainte de Lege – este de la sine evident -, incat pe buna dreptate ar putea spune cineva ca aceasta carte a fost cel dintai invatator si propovaduitor al cunostintei lui Dumnezeu, desigur, prin viata si prin rabdare. 
3.    Dar trebuia sa fie si semne cu privire la el, astfel incat si prin aceasta desavarsit sa fie invatatorul. Caci asa cum in privinta lui Avraam au fost multe semne, la fel si aici. Si vezi cum vin regii, fiind ei insisi martori ai nenorocirilor lui. Fiindca, dupa inmultirea chinurilor, schimbarea lui in mai bine era de necrezut, Dumnezeu ii face spectatori pe multi si vreme indelungata il asaza pe el afara din cetate, ca sa fie “priveliste” tuturor celor ce vor vada, pentru ca, atunci cand avea sa fie schimbata starea lui in mai bine, nimeni sa nu se indoiasca de faptul ca el era acela. Caci asa cum pe Lazar l-a lasat patru zile sa fie mort, ca sa nu fie pusa la indoiala invierea, la fel si pe acesta l-a lasat in necaz multa vreme, aratand in acelasi timp rabdarea lui si adeverind minunea schimbarii lui. Caci cei ce l-au vazut astfel si care il luau in ras, vazandu-l dupa aceea schimbat, nu aveau sa se indoiasca de faptul ca el era acela. Si asa cum atunci aceia care ziceau despre Lazar ca “deja miroase” au fost invatati prin fapte adevarul, la fel s-a intamplat si acum.
4.    Vezi cum Dumnezeu pretutindeni poarta de grija oamenilor? Cand iudeii erau in Egipt si tara era lipsita de calauze, aveau exemplul lui Iov. Vezi-l pe el in bogatie si in saracie, in amandoua fiind pilda, nu plin de mandrie in prima, nici umilit in a doua, si mai inainte de Lege, respectand Legea, ca si cand ar fi fost sub Lege. “Caci, zice, legea nu este pusa pentru cel drept”. Vezi stralucind aici cugetele firii. De unde L-a cunoscut acesta pe Dumnezeu? De unde L-a slujit astfel? Cum de a fugit de inselare? Cum de a aratat o petrecere potrivita Evangheliilor? De unde atata rabdare? Nimic nu a invatat de la nimeni. Atunci de unde era astfel? Cine l-a invatat? Cine l-a educat? Vezi ca Hristos nu a venit invatator a nimic nou si  strain?

SPECIFICATII

An aparitie 2012
Limba Romana
Cod 9786068278254