DESCRIERE
Chipuri de lumina 1 | Renumiti monahi din trecutul Arhiepiscopiei Bucurestilor
Editura Cuvantul Vietii a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, Bucuresti – 2015
Lucrare publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
||||
In vara anului 1947, Sandu Tudor a organizat o retragere de o luna de zile la Manastirea Govora, unde „au inlocuit ritualul de zi cu cel de noapte” si unde, pentru prima oara, a marturisit celor de fata – parintii Benedict Ghius, Sofian Boghiu, Adrian Fageteanu, Felix Dubneac si mirenii Andrei Scrima, Valeriu Strainu si Virgil Stancovici – ca „intentioneaza sa injghebeze o manastire cu monahi intelectuali pentru a-i pregati in scopul luptei pentru combaterea conceptiei materialiste”.
In acest mediu de emulatie duhovniceasca, Sandu Tudor a compus, in anul 1948, una dintre capodoperele poeziei romanesti si universale: Imnul acatist al Rugului Aprins al Maicii Domnului, o superba sinteza de teologie si poezie, expresia literara a icoanei Maicii Domnului – Rugul Aprins. De o uimitoare bogatie de sensuri si bucurii duhovnicesti, imnul iconologic si doxologic al lui Sandu Tudor este poate cea mai frumoasa poezie dedicata Maicii Domnului scrisa si rostita vreodata.
Incomoda pentru autoritatile comuniste, miscarea Rugul Aprins a fost scoasa in afara legii, conferintele intrerupte, iar clericii membri ai acesteia imprastiati pe la diferite manastiri din tara. Sandu Tudor a fost arestat la 12 iunie 1948 si intemnitat in penitenciarul Jilava pentru cateva zile.