Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Fictiune / Autori straini / Cartea celor cinci cercuri - GORIN NO SHO. Drumul pe care mergi singur - Dokkodo. 35 de articole despre strategie – Hyoho sanjugo kajo
Cartea celor cinci cercuri - GORIN NO SHO. Drumul pe care mergi singur - Dokkodo. 35 de articole despre strategie – Hyoho sanjugo kajo
de Miyamoto MUSASHI
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-033
Autor: Miyamoto MUSASHI
Editura: POLIROM

Pret: 24,95 lei

Miyamoto MUSASHI  |  Cartea celor cinci cercuri - GORIN NO SHO. Drumul pe care mergi singur - Dokkodo. 35 de articole despre strategie – Hyoho sanjugo kajoPOLIROM, 2018Editia a IV-a, revazut...
citeste mai mult

Cartea celor cinci cercuri - GORIN NO SHO. Drumul pe care mergi singur - Dokkodo. 35 de articole despre strategie – Hyoho sanjugo kajo
Cartea celor cinci cercuri - GORIN NO SHO. Drumul pe care mergi singur - Dokkodo. 35 de articole despre strategie – Hyoho sanjugo kajo

(0 opinii)

Pret: 24,95 lei

Miyamoto MUSASHI  |  Cartea celor cinci cercuri - GORIN NO SHO. Drumul pe care mergi singur - Dokkodo. 35 de articole despre strategie – Hyoho sanjugo kajo

POLIROM, 2018

Editia a IV-a, revazuta si adaugita

Traducere din limba japoneza, comentarii si note de Neculai Amalinei

||||

Extras din prezentarea autorului (POLIROM)

Miyamoto MUSASHI (1584-1645), samurai, scriitor, pictor si caligraf. S-a evidentiat prin stilul sau unic de lupta, cu doua sabii. A dezvoltat o filozofie a strategiei in artele martiale pe care a prezentat-o ulterior in cartile sale, Oglinda Caii Strategiei (Hyodokyo), 35 de articole despre strategie (Hyoho sanjugo kajo), Cartea celor cinci cercuri (Gorin no Sho).

Referent stiintific: Teruo MACHIDA, Kendo Kyoshi 7 Dan, profesor la Nippon Sport Science University, Tokyo, student al scolii de sabie Niten Ichi-Ryu. Maestrul sau este Sensei Eiki ICHIKAWA (Kendo Kyoshi 7 Dan), fiul celui de-al 17-lea succesor legitim al scolii Niten Ichi-Ryu (Noda Ha), ICHIKAWA Kakuji Sensei.

Extras din Nota traducatorului – Legenda si adevar

Shinmen Musashi no Kami Fujiwara no Genshin – cunoscut sub numele de Miyamoto Musashi – s-a nascut in satul Miyamoto-mura, in provincia Harima (din actuala prefectura Hyogo), in 1584. “Musashi” este numele unui teren aflat la sud-vest de Tokyo, iar “No Kami” inseamna persoana nobila din zona respectiva, in timp ce “Fujiwara” este numele unei familii vestite in Japonia, cu o istorie de peste zece secole.

Stramosii sai faceau parte din puternicul clan Harima din Kyushu, cea mai sudica insula a arhipelagului japonez. Hirada Shokan, bunicul sau, era un stralucit maestru de sabie, iar seniorul sau, Shinmen Iganokami, l-a recompensat permitandu-i sa-i poarte numele. Din acest motiv, Musashi a semnat Cartea celor cinci cercuri cu numele Shinmen Musashi.

Cand a implinit varsta de sapte ani, tatal sau, Munisai, a incetat din viata. Deoarece la scurt timp dupa acest eveniment i-a murit si mama, cel care s-a ocupat de educatia sa a fost un unchi din partea mamei, preot. Musashi a ramas orfan in perioada in care Toyotomi Hideyoshi lupta pentru unificarea Japoniei. Pentru fiul unui samurai, intr-o tara devastata de razboaie, cariera armelor era dificil de urmat.

La varsta de treisprezece ani, Miyamoto Musashi a sustinut prima lupta impotriva lui Arima Kihei. In acel an (1596), shogunul Toyotomi Hideyoshi trimite pentru a doua oara o armata in Coreea. Japonia fiind in stare de razboi, lupta cu sabia era deosebit de apreciata in aceasta situatie. Arima Kihei era un samurai care apartinea scolii de arte martiale Shinto Ryu si expert in folosirea sabiei si a lancii.

Din primul moment, lupta s-a dus corp la corp. Desi avea doar treisprezece ani, Miyamoto era foarte bine dezvoltat pentru varsta sa, ceea ce i-a permis sa-si puna advesarul la sol.

In momentul in care Kihei a incercat sa se ridice, tanarul Musashi l-a lovit in cap cu un baston. Kihei a murit in urma loviturii primite.

La douazeci si unu de ani, pleaca la Kyoto, unde va lupta cu cei trei membri ai familiei Yoshioka. Acestia erau in mod traditional maestrii de arme ai familiei shogunului Ashikaga, care a detinut puterea in Japonia din 1338 pana in 1573. Prima lupta sustinuta de Miyamoto a fost cu Yoshioka Seijiro, conducatorul familiei. Seijiro era inarmat cu o sabie adevarata, iar Musashi avea doar un boken (sabie de lemn). Dintr-o singura lovitura, Miyamoto Musashi si-a scos adversarul din lupta. Dupa ce si-a revenit, Seijiro a abandonat complet meseria armelor.

Al doilea frate din familia Yoshioka, Denshichiro, l-a provocat pe Musashi pentru a razbuna umilinta fratelui sau. In mod intentionat, Miyamoto a ajuns tarziu in ziua in care trebuia sa se desfasoare duelul. Desi Denshichiro avea o tinuta impunatoare si lupta cu o sabie lunga, nu a avut nici o sansa impotriva lui Musashi, care i-a aplicat o lovitura mortala cu sabia sa de lemn.

In final, familia Yoshioka lanseaza a treia provocare, prin fiul lui Seijiro, Matashichiro. Yoshioka Matashichiro nu impinise zece ani, dar era ferm convins ca trebuie sa razbune onoarea familiei sale. Confruntarea a avut loc intr-o liziera de pini, la marginea unui camp de orez.

De aceasta data, a asteptat ascuns in umbra pinilor, inainte ca adversarii sai sa apara la locul luptei.

Matashichiro a venit echipat in tinuta de razboi, fiind insotit de multi oameni inarmati. Miyamoto i-a luat prin surprindere, a ucis copilul si a luptat folosindu-se de orice particularitate a terenului, pentru a face fata numarului mare de adversari si a-si salva viata.

Cand si-a reamintit aceasta lupta, Miyamoto Musashi a spus: “Venerati-l pe Buddha si toate divinitatile, dar nu va lasati numai in seama lor”, referindu-se la faptul ca si-a intrerupt rugaciunea intr-un templu din apropiere pentru a ajunge la locul luptei inaintea adversarilor sai.

citeste mai mult
Traducere:
Traducere din limba japoneza, comentarii si note de Neculai Amalinei
Editura:
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie