DESCRIERE
Proiect al Asociatiei Art Conservation Support | Caietele restaurarii, 2018
Editura ACS, Bucuresti 2018
||||
Extras din Cuvantul inainte al echpei ACS
Conservare preventiva – cat de des ne gandim la acest aspect?
Constatam adesea ca in Romania interventiile sunt „de urgenta”, ca se fac dupa secole poate prima oara la nivel stiintific, ca suntem prea putini cei care cunoastem importanta interventiei timpurii sau grija fata de opera de arta – pentru a o conserva in bune conditii pe un timp cat mai lung, fara a fi obligati sa intervenim.
O interventie de specialitate, cat ar fi de bine realizata, aduce cu sine o anume influenta asupra materiei originale. In plus, costurile unei interventii ample sunt mult mai mari in raport cu sumele necesare pentru o ingrijire timpurie fata de patrimoniul cultural material.
Vorbim de lipsa unei strategii, de lipsa de finantari coerente, de lipsa de educatie... care toate impreuna ne fac sa parem nepasatori in fata patrimoniului nostru cultural material.
Interventiile de conservare-restaurare recente, bine realizate, sunt cele care ne ajuta sa crestem cu totii, prin schimbul de experienta. De aceea, incepand de anul acesta vom avea constant in anuntul pentru noul numar solicitari in acest sens.
Extras din materialul Conservarea preventiva, semnat de Prof. univ. dr. Ioan DARIDA – expert restaurator
In anul Centenarului Marii Uniri, aniversare ce se suprapune cu Anul European al Patrimoniului, reluand motivatiile aparitiei primului numar al Revistei Comisiunii Monumentelor Istorice, peste arcul de timp de peste un secol, prezentul Caiet al restaurarii – al saptelea – si-a propus prin culegerea de articole selectate, sa contribuie la procesul de constientizare a urgentei cu care patrimoniul mobil si cel construit isi rvendica conservarea-restaurarea si intr-o prima faza, conservarea preventiva.
Necesitatea ocrotirii bunurilor culturale are la origine atitudinea fata de acestea, raportul pe care detinatorii il au cu obiectul, cu semnificatiile lui ca purtator al marturiei ce valideaza o identitate. Poate mai mult ca oricand, aducerea in centrul atentiei a conservarii preventive este de o stringenta actualitate. Si asta pentru ca, iata, are directa legatura cu problematica identitara vizand continuitaea si permanenta in timp. Semnificativ este faptul ca tema identitatii il priveste atat pe individ (individul modern) cat si pe grupul social, mai restrans sau chiar ridicat la rang de natiune, din care individul sau grupul fac parte (sau din care le este indiferent daca fac parte...). Realitatea trista astazi este ca o parte majoritara a generatiei noi (postmoderne?) afiseaza o atitudine ambigua fata de antichitati, obiecte vechi, monumente, situri, in toate, pentru ea, oglindindu-se doar pitorescul. Prevaleaza valoarea de ”nou”, chiar si atunci cand oiectul mimeaza arhaicul, cand falsul anuleaza permanenta si unicitatea.