Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Caderea unui dictator - Volum coordonat de Andrei URSU, Roland O. THOMASSON

0 opinii / Scrie o opinie
  • 54,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Caderea unui dictator. Razboi hibrid si dezinformare in Dosarul Revolutiei din 1989

Volum coordonat de Andrei URSU, Roland O. THOMASSON

POLIROM, 2022 – Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989

 

 

Extras/ Nota introductiva

Rezistentii (citat din textul volumului)

...opereaza in grupuri mici, localizate in casele de lucru ale Securitatii pe care le poseda [...] si in case ale colaboratorilor lor [...]. Dimineata se retrag [...] in directia Centrului de Supraveghere al Securitatii din apropierea vilei fostului dictator [...] catre seara, se reintorc in zona de operatii [...] vis-a-vis de Televiziune [...]. Pe timp de noapte, grupurile de rezistenti din zona utilizeaza un sistem de comunicari si de orientare a operatiilor, folosind semnalizari cu lanterne. Centrele de dirijare sunt amplasate pe terasele blocurilor-turn [...] precum si terasa blocului Securitatii din apropierea intrarii la metrou din Piata Aviatorilor [...]. In blocul sus-aratat sunt plasate forte mari; mentionez ca in acest bloc a fost amplasat [sic!] inca de mult timp forte apreciabile de ofiteri de Securitate apartinand unitatii de asigurare a pazei dictatorului si pentru supravegherea zonei.

Conducerea grupurilor de rezistenti a chemat la actiune, utilizandu-i, si pe ofiterii de rezerva de Securitate care au apartinut unitatii de paza a dictatorului.

Pe traseul Dorobanti [...], grupurile razlete de rezistenti inca mai folosesc casele de lucru ale Securitatii, din care mai trag focuri de arma care insa [pe 25 decembrie, n.n.] s-au mai redus. Se constata o crestere a efectivelor gruparilor operative din Drumul Taberei, [...] in noaptea de duminica spre luni 25.XII [...] insistand sa inainteze in directia Centralei telefonice si MapN [...] [care] utilizeaza, la fel, un sistem de comunicari codificate, utilizand semnale cu lanterne, de pe blocurile inalte din zona [...]. Fiul lui Postelnicu, care domiciliaza in Str. Constantinescu, [...] este f. activ, face des deplasari, in grup cu alti indivizi [...].

Grupurile de teroristi masate in blocul Securitatii din Piata Aviatorilor [...] dispun de un tunel de mare dimensiune [si] un depozit subteran de armament, situat sub parculetul alaturat blocului. Mai poseda un buncar cu armament in zona Str. Constantinescu.

Citatul de mai sus ii poate oferi bunului nostru cititor o introducere accelerata in subiectul acestei carti. Este vorba, desigur, de descrierea activitatii teroristilor de dupa data de 22 decembrie 1989 in Bucuresti, subiectul principal al acestui numar inaugural al noii serii a Caietelor Revolutiei.

Cuvintele nu apartin unui cadru al Armatei, nici unui civil cazut prada unei psihoze teroriste si nici unui conducator „filosovietic” al Frontului Salvarii Nationale, pus pe inducerea respectivei psihoze. Citatul apartine unui fost cadru al Securitatii (Domitian Baltei, din CIE, care, dupa spusele proprii, a participat direct la actiunile din timpul Revolutiei din decembrie 1989 in Bucuresti. Este dintr-un raport adresat fostului sef al Departamentului Securitatii Statului (DSS, cunoscut drept Securitatea) Iulian Vlad, precum si generalului de Armata Stefan Gusa. Este semnat si redactat olograf si dateaza din 25 decembrie 1989, ziua executarii cuplului dictatorial.