Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Bufnita din daramaturi. Insomnii teologice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 31,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Bufnita din daramaturi. Insomnii teologice, de Mihai Neamtu - carti teologie academica Fundatia Anastasia

Fara exercitiul iertarii si al improvizatiei n-am putea dialoga. Oral sau in scris, comunicam fragmentar, fara prea mult ragaz, cu acuta constiinta a imperfectiunii. Viata insasi pare sa fie o imensa paranteza. La inceputul si la sfarsitul conversatiilor pe care le propune cartea de fata, autorul are acest sentiment durabil al nedesavarsirii. Ar putea fi o scuza faptul ca toate textele reproduse aici sunt, in sens literal, niste elucubratii? Rezultat al unor insomnii netratate, nascute din dialogul cu prietenii studentiei, aceste schite nu depasesc limitele unor contingente epistolare.

„Bufnita din daramaturi” isi propune redescoperirea tonului profetic in ambientul urban al teologiei. Pe acest drum, provocarea unor prejudecati bizantine si reflexe pietiste este inevitabila. Printr-un spontan efect retoric, multe din eseurile de fata n-au scapat de „capcanele” generalizarii. Totusi, n-am vrea ca hiperbola sa spuna mai mult decat poate sustine o simpla figura de stil. In prea multe cercuri de „savanti”, care nu mai pricep adevarul ca orizont, ci ca exactitate, Biblia insasi a ajuns sa fie deconstruita pe temeiul neverosimilitatii sale empirice. Cand sunt prost citite, textele lui Ieremia si Amos nu par decat o aglomeratie de exagerari. Pesemne, ideologii corectitudinii politice vor vedea in tirada lansata de Iisus impotriva fariseilor doar un abuz de serviciu in interpretare. La urma urmei, au existat printre farisei si caractere exceptionale: Nicodim, bunaoara (Ioan 3,1). Parintii Bisericii insa – dintre care nu putini manuitori ai adjectivului – ne cer sa vedem in Evanghelie documentul care proclama de sus valoarea infinita a exceptiei, in contra gandirii masificate. Prin urmare, atunci cand risca sa spuna prea mult, aceasta carte nu vrea decat sa confirme intelepciunea traditiei, care vede in teologie un comentariu la experienta personala a libertatii.

Eseurile de fata se doresc a fi punti intre lumi care, de regula, se ignora. Oferim cititorului un manunchi de insemnari care pledeaza diletant si eclectic in favoarea dialogului critic dintre discipline si specializari. Fara aceasta confruntare nu cred ca putem vorbi despre modernitate, si cu atat mai putin despre Evanghelie.

SPECIFICATII

An aparitie 2005
Limba Romana
Cod 973-87245-4-6