Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Spiritualitate / Bonaventura | Itinerariul mintii spre Dumnezeu
Bonaventura | Itinerariul mintii spre Dumnezeu
de Bonaventura
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-0748
Autor: Bonaventura
Editura: Polirom

Pret: 49,95 lei

Bonaventura    |    Itinerariul mintii spre DumnezeuPOLIROM, 2012Colectia Biblioteca medievala – coordonata de Alexander BAUMGARTENEditie bilingvaTraducere, studiu si tabel cronologic de Flo...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Bonaventura | Itinerariul mintii spre Dumnezeu
Bonaventura | Itinerariul mintii spre Dumnezeu

(0 opinii)

Pret: 49,95 lei

Bonaventura    |    Itinerariul mintii spre Dumnezeu

POLIROM, 2012

Colectia Biblioteca medievala – coordonata de Alexander BAUMGARTEN

Editie bilingva

Traducere, studiu si tabel cronologic de Florina-Rodica HARIGA

Nota introductiva  si note de Florina-Rodica HARIGA si Alexander BAUMGARTEN

||||

Extras din Nota introductiva, I

Volumul contine traducerea integrala a tratatului Itinerarium mentis in Deum scris de Bonaventura in 1259, in urma unei calatorii pe muntele Alverna pentru sarbatorirea parintelui sau spiritual, Francisc din Assisi, canonizat de Papa Grigore al IX-lea inca din 1228. Textul latin urmeaza editia Sancti Bonaventurae Opera omnia, vol. V, ed. Quaracchi, 1891, pp. 295-316.

Tratatul a fost inspirat, dupa cum marturiseste autorul, in timpul unei rugaciuni, de viziunea unui serafim inaripat care avea chipul lui Christos, viziune de care se bucurase anterior chiar Sfantul Francisc. Tratatul descrie astfel o experienta mistica transformata ulterior intr-un model de comportament hristocentric, justificat in studiul ordinii lumii si al facultatilor sufletului. [...] (F.-R. H.)

II

[...] Prin acest tratat, cultura franciscana a secolului al XIII-lea formuleaza o marturisire spirituala intemeiata pe o viziune asupra ierarhiei lumii si a facultatilor de cunoastere. Lectura lui ofera elemente de o inestimabila valoare pentru intelegerea aportului franciscan la constructia filosofiei modernitatii timpurii.

Titlul acestui tratat ar trebui, mai intai, explicat cuvant cu cuvant. Itinerarium are aici sensul de „indrumar”, de harta destinata parcurgerii unui tinut in care drumurile nu sunt intotdeauna legate intre ele in mod evident si in care posibilitatea cailor multiple trebuie eliminata tocmai prin folosirea indrumarului. Desi nu este niciodata formulata deschis, ideea ca autorul tratatului  a putut viza un asemenea sens in titlul sau este argumentabila prin aceea ca fundamenteaza lista etapelor itinerariului pe faptul ca viziunea lui Francisc a fost aceeasi cu cele descrise in itinerar, de aici rezulta ca Bonaventura doreste nu numai sa impartaseasca o anumita experienta spirituala exclusiva ordinului al carui ministru general este, intrucat situatia istorica si politica a acestuia o cerea.

citeste mai mult
Autor:
Traducere:
Traducere, studiu si tabel cronologic de Florina-Rodica HARIGA
Editura:
An aparitie:
2012

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie