Libraria Bizantina / Carte / Memorii si jurnale / Articole din Cuvantul lui Nae Ionescu - Mihail Sebastian
Articole din Cuvantul lui Nae Ionescu - Mihail Sebastian
de Mihail Sebastian
(0 opinii)
Cod produs: 978-973-645-746-3

Pret: 26,00 lei

Mihail Sebastian  |  Articole din Cuvantul lui Nae Ionescu. Editura Vremea – Bucuresti, 2016. Colectia FID – Fapte, Idei, Documente. Editie ingrijita si prefata de Miruna Lepus. Domnul Romul...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)

Mihail Sebastian  |  Articole din Cuvantul lui Nae Ionescu. 

Editura Vremea – Bucuresti, 2016. 


Colectia FID – Fapte, Idei, Documente. 

Editie ingrijita si prefata de Miruna Lepus. Domnul Romul Boila protesteaza. Evident. Un om politic iti va vorbi totdeauna despre “interesele supreme ale tarii”, cand il vei duce la parchet. Sunt, se vede, notiuni inrudite.

Dar e, in protestul domnului Boila, un dram de dreptate si trebuie sa-l recunoastem. Dumnealui spune anume ca procedura utilizata in cazul sau este exceptionala. Foarte adevarat. A deschide fortat registrele bancilor, a cauta acolo cifre de interes “intim”, a organiza astfel un fel de perchezitie generala a bogatiei unui ins,  este o operatie neobisnuita. In materie de probe in justitie, asemenea metode nu stiam ca exista.


Deci domnul Boila se ridica impotriva acestui tratament exceptional. Nu ca sever, se plange domnul acesta, ci ca este exceptional. Protestul e just si ni-l insusim.


Adica de ce numai averea domnului Boila sa fie controlata, asa, haiduceste? Parca numai domnul Boila este boila in tara romaneasca? Parca numai el s-a imbogatit peste noapte, la umbra bugetului statului?


Nu. Desigur ca nu. Boila sunt ei sute si mii – tie-i Dumnezeu in paza lui, pana i-o prinde politia sub o paza mai strasnica. Sunt “boili” de tot soiul: taranisti, ardeleni, liberali, averescani, lupisti, mari, mici, celebri sau obscuri, compromisi sau “onesti”, destepti sau prosti. Sunt toti aceia care au guvernat si care s-au ales pe urma guvernarii, care cu o casa, care cu un depozit la banca, o vie, un automobil... Nu are dreptate domnul Boila de la Cluj sa se simta obidit, cand lui ii umblam prin buzunare, iar pe ceilalti Boila din Romania Mare ii lasam in buna pace>


Ba da. O marturisim cu toata simpatia (putina, ce-i dreptul) pe care codul penal ne ingaduie s-o mai avem pentru domnia sa.


Si cerem guvernului sa intre urgent in legalitate. Ii cerem adica sa transforme procedura extraordinara, utilizata in cazul Boila, intr-o procedura ordinara – si de drept comun. Ii cerem sa trateze in mod egal, frateste, pe toti boili tarii noastre. Pe toti boilii, oricum i-ar chema. Sa se deschida registrele de depunere ale bancilor, sa se revizuiasca actele de proprietate, sa se controleze inscriptiile ipotecare. Sa se faca un tablou comparativ al averilor dinaintea unei guvernari si de dupa ea. Sa se sune mobilizarea penala a tuturor boililor, chiar daca nu-i cheama Romul.


Si astfel domnul Romul nu va mai fi persecutat.


Cuvantul, an VII, nr. 2298, 13 septembrie 1931, pag. 1


“Criterion”


Este o asociatie intelectuala care, nascocita acum vreo trei luni de imaginatia si spiritul practic a doi scriitori convertiti la americanism (i-am numit pe domnii Paul Sterian si Petru Comarnescu), a izbutit in scurta vreme sa-si precizeze rostul si posibilitatile de viitor.


Conceput intai ca un fel de trust al vietii noastre artistice si literare (ceea ce pe noi, mai sceptici, ne facea sa radem), “Criterion” a trecut din faza proiectelor fanteziste la faza mai serioasa a unui program clar, studiat si plauzibil. De unde la inceput scopul acestei grupari parea a fi ca “tot romanul sa prospere si Romania sa fie bine”, dupa numai cateva consfatuiri, el a gasit o formulare mai stransa si un obiect mai real.


“Criterion” isi propune sa incadreze practic activitatea tinerilor scriitori, artisti, sculptori, pictori, muzicieni.. cum organizatiile profesionale, cate exista si asa cum exista, s-au dovedit fiecare in parte si toate la un loc, ostile, lenese si ineficace, tinerii muncitori intelectuali, care au facut pana astazi prea multe si prea triste experiente in sensul asta, inteleg sa-si creeze un organ propriu de actiune. Scriitori in lupta cu o mana de editori marginiti si fara initiativa, pictori si sculptori hartuiti de antrepenorii salilor de expozitie, actori in permanent conflict cu teatrele noastre, lasate pe seama catorva regizori geniali si inculti, in sfarsit toti cei care au avut nefericirea de a se destina scrisului si artei, intr-un timp si intr-o tara carora numai de asta nu le arde, s-au decis sa renunte la clasica lor indolenta de boemi si sa lucreze. Sa lucreze practic, organizat si, daca va fi nevoie, poruncitor.


Este poate prea de vreme ca sa vorbim aici detailat despre programul de activitate, care urmeaza sa fie realizat incepand din toamna. Lucrurile sunt inca “pe santier”. Foarte multe proiecte, unele excelente, foarte multe bunavointe, foarte multe energii. Ce este imbucurator e ca primele intalniri dintre membrii junelui “Criterion” (nume cunoscute, de cele mai mlte ori valoroase) au revelat o armonie de vederi si deziderate care dovedea prin ea insasi necesitatea gruparii.


Cred ca rar s-au putut degaja dintr-o adunare de oameni de oameni tineri (care, in plus, fac parte dintr-o “”ginta iritabila”) atat de repede si atat de substantial, intre nenumarate opinii si propuneri, cateva numai care sa le cuprinda pe toate si sa convina tuturor.


Membrii gruparii lucreaza pe sectiuni de specialitate, fiecare sectiune elaborand un plan propriu de activitate. Sa va spun ca sectia literara bunaoara se va ocupa cu organizarea unei edituri si a unei librarii, ca se va interesa de relatiile scriitoricesti cu tarile amice, ca va prezida la tiparirea unui abecedar model sau a unor carti de cetire, cuviincios facute, ca va alcatui o antologie completa a literaturii romanesti moderne, pe care se va stradui sa o traduca frumos in doua-trei limbi occidentale?


Sa va spun ca sectia de spectacol va organiza seri de prezentare artistica, in care elementul de creatie originala, alungat de pe scenele sbventionate, isi va gasi un refugiu dintre cele mai sigure?


Sa va dau cateva date din programul sectiei de critica si filosofie, program care prin el insusi ar ajunge unei vaste universitati libere?


Nu. Toate acestea sunt serios si bine studiate. Dar vor trebui prezentate, asa cum sunt gandite, sistematic, in raporturile stricte ce leaga munca unei sectii de a alteia, facand astfel din cercul de activitate al “Criterionului” ceva unitar si eficace.


Vom reveni prin urmare. Pentru astazi, aceasta schita sumara ajunge.


Dovedim un exces de ingenuitate spunand ca steptam de la aceasta initiativa roade in stare sa schimberadical fata vietii noastre culturale? Nu cred.


Cuvantul, an VII, nr. 2577, 26 iunie 1932, pag. 3 

citeste mai mult
Autor:
Mihail Sebastian
Editura:
Vremea
An aparitie:
2016

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie