Anonim | Florile Sfantului FRANCISC
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-0420

Editura: Vremea

Pret: 39,00 lei

Anonim    |    Florile Sfantului FRANCISC Titlul original:   I fioretti di San Francesco Editura Vremea – Bucuresti, 2018Colectia Marile Texte ale Crestinismului – MTCTraducere din limba ita...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
Anonim | Florile Sfantului FRANCISC
Anonim | Florile Sfantului FRANCISC

(0 opinii)

Pret: 39,00 lei

Anonim    |    Florile Sfantului FRANCISC

Titlul original:   I fioretti di San Francesco

Editura Vremea – Bucuresti, 2018

Colectia Marile Texte ale Crestinismului – MTC

Traducere din limba italiana si note de Florina NICOLAE

Ilustratii de Marian ZIDARU

||||

Extras din prefata Florinei Nicolae – FRANCISC DIN ASSISI, SFANT SI PERSONAJ

Francisc din Assisi (1181 – 1126) a fost, in vremea sa, si a continuat sa fie peste veacuri, sfantul necesar pentru a lamuri aspiratia fireasca a oricarei fiinte omenesti de a sti si a se sti situat si fata de ceva sau Cineva. Nu a ramas inchis in rama icoanei sale, ca model static, de imitat, ci traieste ca personalitate fascinanta ce solicita reflectia, interogatia, propune o cale ce poate fi, daca nu urmata, cu certititudine gandita, meditata. Este totodata personajul care sondeaza istoria perpetua a existentei pentru a o adopta la timp si timpuri.

Dante, Saramago, Torquato Tasso, Ruben Dario, Kazantzakis si multi altii l-au admirat in cuvinte; Franz Liszt, Malipiero, Castelnuovo-Tedesco, Olivier Messiaen in sunete; Zurbaran, Giotto, Bellini, Tiziano, Caravaggio si Joan Miro in culori fixe, iar Roberto Rosselini si Federico Fellini, Rafaello Pacini si Franco Zeffirelli in imagini miscatoare.

Dar veacul sau a intrecut in admiratie veacurile urmatoare: scrierile despre Francisc erau atat  de numeroase imediat dupa moartea sa, incat a fost nevoie de o stavilire, ba chiar eliminare a unora dintre ele. Insa I fioretti – Floricelele* au trecut prin inimi pana la noi.

*) Fioretti, diminutivul substantivului fiore – floare, la plural, insemna partea cea mai buna, mai de seama, fruntea; grup de elemente alese. Forma de plural fioretti are sensul de culegere de povestiri, antologie de evenimente, exemple, sentinte. Florile contin aici episoadele cele mai semnificative din viata sfantului Francisc si a altor calugari minoriti. Fioretti – Floricele este adesea intalnit in literatura medievala, inclusiv pentru povestirea unor miracole sau pilde edificatoare. Pentru editia actuala am optat pentru titlul Florile.

citeste mai mult
Editura:
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie