Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Anatomia, fiziologia si igiena omului de Constantin KIRITESCU si A. POPOVICI-BAZNOSANU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Const. Kirirtescu si A. POPOVICI-BAZNOSANU
Anatomia, fiziologia si igiena omului pentru gimnazii, licee, scoli normale, seminarii, licee militare
Editura Contra Mundum, 2024

 

 

 

Extras/ Cauza celor mai multe boli/ pp. 17-18
Nimic nu se prinde mai usor de om decat boala. Omul sanatos se pomeneste deodata bolnav, fara sa-si poata explica de unde i-a venit acest necaz. Ca sa ne dam seama de cauzele producatoare ale bolilor, sa vedem ce se intampla cu bolile cele mai usoare si neinsemnate.
De multe ori pe corpul nostru, intr-un punct, pielea se inroseste si se umfla. Pipaind locul, simtim ca e cald; cand miscam pielea in acel loc ne doare. S-a format un abces. Peste catva timp, in mijlocul abcesului, se formeaza o basicuta alba; se zice ca abcesul a copt. Spargand aceasta basicuta, ori lasand-o ea singura sa sparga, iese, mai ales cand stoarcem, un lichid gros de o culoare alb murdar; este puroiul (popular coptura, inima buboiului).
Uneori, pata rosie care apare pe piele se mareste, devine violeta, apoi neagra, partile dimprejur se umfla si se formeaza asa-numita buba neagra (antrax), care otaveste sangele si care, daca nu e operata la timp, cauzeaza moartea.
Omul fara cultura crede ca atat abcesul cat si buba neagra (antraxul) provin dintr-o intamplare, dintr-o napasta. Ca explicatie, se margineste sa spuna ca i-a iesit „din sange”.