Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ana PASCU | De la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul la sfarsitul anului bisericesc – Mica enciclopedie a a sarbatorilor crestine si a traditiilor romanesti

0 opinii / Scrie o opinie
  • 62,20 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ana PASCU    |    De la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul la sfarsitul anului bisericesc – Mica enciclopedie a a sarbatorilor crestine si a traditiilor romanesti

Editura Basilica – Bucuresti, 2019

Ilustratii de Corina PETRE

||||

Dragi copii,

Iata, e vara! Pentru oraseni, e o perioada de odihna; vin vacantele! Pentru tarani, e vremea cand se strang recoltele de cereale (care asigura painea de toate zilele), de fructe si legume, de miere si plante medicinale. De aceea, la tara, sarbatorile sunt mai bogate in semnificatii, traditii si povesti decat la oras.

Calendarul popular romanesc este, in primul rand, un calendar agricol si abia apoi un calendar pastoresc. Relieful si clima au permis dintotdeauna obtinerea unor recolte bune de cereale. Strangerea recoltelor, dar si cresterea animalelor au fost legate de marile sarbatori. Si, oameni profund credinciosi, satenii se roaga indelung marilor sfinti din calendar, ca sa-i apere de primejdiile verii: de seceta si de vijelii, de inundatii sau incendii. Ei stiu ca sunt neputinciosi in fata fortelor dezlantuite ale naturii, dar Dumnezeu e bun si Se milostiveste la rugaciunile Maicii Sale si ale sfintilor.

De aceea, toata vara, taranii imbina rugaciunea cu munca si cu sarbatoarea. Si, ca rugaciunea sa fie mai puternica si mai bine primita, respecta cu grija posturile randuite si sarbatorile le tin prin nelucrare.

Iar daca mai nascocesc cate o poveste, este pentru ca asa tin minte mai usor sirul lung al sarbatorilor...

SPECIFICATII

An aparitie 2019