Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Alin CIUPALA | Batalia lor – Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Alin CIUPALA    |    Batalia lor – Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial

POLIROM, 2017

||||

Extras din capitolul Luptatoarele (pp. 176-177)

Problema intrarii Romaniei in razboi a adus societatea romaneasca in situatia de a alege: Tripla Intelegere (Antanta) sau Tripla Alianta (Puterile Centrale)? In realitate insa, consideram ca inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, treptat, romanii s-au impartit pe criterii politice si sociale, intre lumea liberala si lumea conservatoare. Bineinteles, au existat si exceptii, aristocrati pe care ii gasim alaturi de liberali, principele Basarab Brancoveanu, de exemplu, sau burghezi lideri ai conservatorilor, Take Ionescu, Titu Maiorescu fiind doar cele mai cunoscute exemple in acest sens. Dupa cum au existat la 1914 si liberali germanofili sau conservatori antantisti. Exceptiile intaresc insa modelul pe care l-am mentionat.

Femeile familiilor liberale si cele ale familiilor conservatoare au preluat si au continuat o disputa care era si a lor, intarita prin decenii intregi de educatie, aliante matrimoniale si preocupari strans legate de prezervarea patrimoniului mostenit sau dobandit. Razboiul nu a facut decat sa adanceasca si mai mult o delimitare pe care, pana atunci, pacea, formele sociabilitatii, politetea, interesele politice, arbitrajul regelui Carol I o facusera aproape imperceptibila sau o transformasera intr-una neglijabila din punctul de vedere al efectelor sociale.

Poate ca aceste discrepante au reiesit cel mai bine in timpulocupatiei Romaniei, cand femeilor li se cerea mai mult.

Nu se poate tagadui ca dintre elementele ramase in Bucuresti, femeile in genere au tinut mai mult piept vrajmasului, avand o mare nadejde in viitor. Sunt printre ele totusi unele care s-au manjit caci daca ingadui barbatilor dreptul si datoria de a conlucra cu guvernamantul intr-o oarecare limita, femeilor le contest orice drept de a-si deschide casa, de a da ceaiuri si de a face bridgeuri in onoarea invingatorului.

SPECIFICATII

An aparitie 2017