Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Adrian CIOROIANU, Andrei RADU - Ferdinand I, Regele cel Loial al Romaniei Mari

0 opinii / Scrie o opinie
  • 55,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Adrian CIOROIANU, Andrei RADU - Ferdinand I, Regele cel Loial al Romaniei Mari

Ilustratii de Puiu MANU

Familia Regala a Romaniei va recomanda Cartile copilariei

Editura Curtea Veche, Bucuresti – 2020

 

Extras/ Prolog

„Nu se poate incepe o domnie in mai grele imprejurari decat a lui Ferdinand I, astazi rege al Romaniei”, scria istoricul Nicolae Iorga despre cel de-al doilea suveran al romanilor, cel care avea sa ramana in istoria acestui popor drept Ferdinand cel Loial sau Ferdinand Intregitorul.

La 27 septembrie/ 10 octombrie 1914 se stingea din viata Carol I – primul rege al tarii. A doua zi, s-a prezentat in fata Parlamentului mostenitorul tronului, desemnat cu 25 de ani mai inainte: el era Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul de frate al Regelui Carol I.

In mintile si inimile senatorilor si deputatilor prezenti staruia, coplesitoare, imaginea lui Carol I, care fusese (continua Nicolae Iorga) aidoma unui „brad puternic, stufos, nebiruit de furtuna [...], un brad de o aspra maretie, intunecata si rece”. In umbra lui statuse pana atunci Ferdinand, „necunoscut de poporul cel mare, sfios si tacut”. La sfarsitul unei domnii lungi si glorioase, toti se intrebau daca noul rege va putea sa faca fata atator probleme cu care se confrunta tara.

Si mai exista, nerostita, indoiala legata de originea lui. El era german. Va mai fi german si acum, cand Primul Razboi Mondial tocmai incepuse?

In discursul pe care l-a tinut, in limba romana, in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului, Ferdinand a rostit cateva cuvinte care au avut darul sa trezeasca un real entuziasm: a promis ca va fi un bun roman.

SPECIFICATII

An aparitie 2020