Molitfelnic - editie 2019
(0 opinii)
Cod produs: CC_0010

Editura: Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa

Pret: 100,50 lei

Molitfelnic, editie 2019 - Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa. Carte publicata cu aprobarea Sfantului Sinod si binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Biser...
citeste mai mult

Molitfelnic - editie 2019
Molitfelnic - editie 2019

(0 opinii)

Pret: 100,50 lei

Molitfelnic, editie 2019 - Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa. 

Carte publicata cu aprobarea Sfantului Sinod si binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Romane. 


In Biserica Ortodoxa Romana, aceasta carte de cult, Molitfelnicul, tradusa partial inca din secolul al XVI-lea, a contribuit, alaturi de alte tiparituri si manuscrise liturgice, la intarirea solidaritatii dintre romanii ortodocsi despartiti atunci prin granite politice artificiale si, in pofida tuturor dificultatilor istorice, i-a ajutat sa pastreze unitatea de credinta si de neam, cultivand limba, credinta si cultura poporului roman. Astfel, in anul 1681, la Iasi, Sfantul Mitropolit Dosoftei al Moldovei tiparea in romaneste Molitvalnicul de-ntales, iar in 1689, la Alba Iulia, Mitropolitul Varlaam al Transilvaniei tiparea o alta traducere a acestei carti liturgice. Sfantul Ierarh Antim Ivireanul tiparea la Ramnic, in 1706, Evhologhionul, ce cuprindea si Sfintele Liturghii. De atunci, biruinta definitiva a limbii romane in cult a fost consfintita prin tiparirea constanta a acestei foarte necesare carti liturgice, in diverse editii cu un continut variat.

Cu timpul, Molitfelnicul si-a imbogatit cuprinsul, intrucat Biserica raspunde cerintelor pastorale ale timpului prezent, prin alcatuirea de noi rugaciuni si randuieli aprobate de Sfantul Sinod, menite sa binecuvinteze toate aspectele vietii crestine. Consecventa principiului de a pastra unitatea dogmatica, liturgica si canonica impreuna cu celelalte Biserici Ortodoxe surori, Patriarhia Romana a imbogatit treptat continutul acestei carti de cult, nu atat prin creatii proprii, cat mai ales prin traducerea, din limbile greaca si slavona, a unor noi slujbe si randuieli solicitate de preoti si credinciosi in contextul aparitiei unor noi realitati cultural-sociale.

Editia de fata a Molitfelnicului beneficiaza de o noua impartire a continutului, indeosebi in a doua parte a sa, unde rugaciunile si randuielile au fost grupate pe sectiuni cu subtitluri sugestive, pentru a fi mai repede identificate de utilizatori. Au fost adaugate o serie de rugaciuni si slujbe noi, pentru binecuvantarea familiei, a unor institutii si profesii, a cailor si mijloacelor de transport, dar si rugaciuni diversificate pentru bolnavi, pentru cei ce se lupta cu patimile si pentru cei intemnitati. Alte randuieli, prezente deja in editiile anterioare, au fost imbogatite in continut. De asemenea, a fost actualizat limbajul unora dintre slujbe, evitandu-se atat arhaismele iesite din uz, cat si neologismele incompatibile cu exprimarea liturgica. in plus, au fost diortosite unele texte din punct de vedere gramatical si al topicii. Totodata, au fost introduse indicatii de tipic ori au fost corectate si completate cele existente, pentru o savarsire cat mai corecta si responsabila a Sfintelor Taine si ierurgii, dar si pentru a se evita inovatiile individualiste si improvizatiile arbitrare, care slabesc unitatea vietii Bisericii.

De aceea, nadajduim ca prezenta editie a Molitfelnicului va fi de un real ajutor clericilor in lucrarea liturgica si pastorala a Bisericii, pentru mantuirea credinciosilor.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

citeste mai mult
An aparitie:
2019

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie