Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Vulturul ranit. Viata Sfantului Grigorie Teologul

Mai multe poze

Vulturul ranit. Viata Sfantului Grigorie Teologul
24,99 RON
Sau

Disponibilitate: In stoc

STELIANOS PAPADOPOULOS | VULTURUL RANIT. VIATA SFANTULUI GRIGORIE TEOLOGUL
EDITURA BIZANTINA, 2002


Traducere – Preot Dr. Constantin COMAN, Diacon Cornel COMAN
Coperta – Mihai COMAN


Extras din capitolul Parintii si anii copilariei – Grigorie, ipsistarul


[...] In Capadocia, in toata Asia Mica si in Orientul Mijlociu mai ales, existau grupari izolate de ipsistari, despre care nu avem multe informatii. [...]

Spuneau: “Noi cinstim Fiinta cea Preainalta despre care vorbesc toti. Vom pastra sambata si cateva posturi si vom avea focul ca simbol al Fiintei celei Preainalte. Altceva nimic. Acestea sunt suficiente. Nici jertfe, nici curatiri, nici parinte sau creator.”


Aceasta era credinta lui Grigorie (tatal Sfantului Grigorie Teologul), care s-a nascut in cetatea Nazianz sau in satul Arianzdin Capadocia, in anul 275 sau putin mai tarziu. Familia lui detinea mari intinderi de pamant, pe care le lucrau cu multi sclavi; multe case, animale domestice, mijloace de transport... Familia facea parte din aristocratia locala, care era foarte bogata si traia in opulenta.Imperiul roman ii cinstea si le incredinta functii administrative si politice dintre cele mai inalte. [...]
In cetate il cinsteau toti si se bucura de un prestigiu deosebit. Bucurie pentru femeia care i-ar fi stat alaturi. Putina minte si demnitate ii trebuia pentru a deveni doamna Nazianzului, prima gospodina, mai mult decat multumita.


La inceputul secolului al IV-lea, intre anii 300 si 310, Grigorie s-a casatorit cu frumoasa Nonna, care era crestina. Cum si pentru ce motive s-a facut aceasta casatorie, nu stim. Frumoasa Nonna era dintr-o veche familie crestina cu o traditie ortodoxa autentica. Bunicii ei au cunoscut persecutiile infricosatoare din partea imparatilor romani, cu deosebire pe cea a lui Decius (218-257). Parintii ei si ea personal cunoscusera persecutia lui Diocletian (285-305). Au rezistat insa prigoanelor, persecutiilor si chinurilor. Si-au pastrat si credinta in Hristos, continuand sa mearga pe calea cea grea a Bisericii. Si iata ca , acum, Nonna, crestina, primeste sa fie sotia lui Grigorie, un barbat frumos si bogat, dar care traia in ratacire, in afara Bisericii.

Descriere

Autor: Stelianos PAPADOPOULOS

Traducere: --

Editura: Bizantina

An aparitie: --

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 973-9492-26-6

SUGESTII