Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Vin Caloian Zinfandel. Crama Oprisor

Mai multe poze

Vin Caloian Zinfandel. Crama Oprisor
37,99 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Vin Caloian Zinfandel. Crama Oprisor

 

Caloian Zinfandel alb 2011

Este un vin care confirma capacitatea de inovatie a echipei Cramei Oprisor. Pentru al doilea an consecutiv va oferim un vin alb exotic obtinut din struguri rosii, ce surprinde prin complexitatea aromelor si a gustului, cu o structura echilibrata de o aciditate bine integrata, in care aromele de merisoare si flori de salcsm se completeaza cu un gust proaspat si inviorator de piersici albe.

 

Ca ritual precrestin de invocare a ploii, cu o vechime de cel putin cinci milenii, Caloianul are partea sa sublima, compensata, ca tot ce e ritualic, de o parte intunecata.

Caloiene, Iene,

Du-te-n cer si cere

Sa deschiza portile,

Sa sloboada ploile,

Sa curga si garlele,

Zilele si noptile,

Ca sa creasca granele!

Caloianul spune tot despre disperarea care impinge comunitatea la sacrificiu, pentru a trimite un suflet sa le ceara zeilor ploaie, dar spune si totul despre seninatatea celui care accepta sa fie dat pierzarii pentru a-si ajuta semenii.

 

Sacrificiul inceteaza sa mai fie activ si devine simbolic inca de dinaintea vremilor noi, crestine. Stau marturie scrierile lui Diodor Sicul, care relateaza scena ingroparii ritualice a lui Attys, echivalentul lui Orfeu in arealul dacic: “Deoarece, insa, din pricina vechimii, din trupul lui Attys nu mai ramasese nimic, frigienii au facut imaginea tanarului, pe care apoi, plangand-o, o inmormantara, indeplinind si onorurile funebre potrivite cu soarta lui, si acest obicei ei il tin constant pana in zilele noastre".

Astazi, fetitele de 5-6 ani ale satului se impart in cete, in cea de-a treia zi de marti dupa Paste, fac cate o papusa de lut, o impodobesc si ii pun drept caciula coaja de ou rosu (reflexie a decapitarii lui Orfeu) si o trimit pe rau sau pe lac intr-un mic sicriu bine incleiat.

Iene, Scaloiene!

Tinerel te-am ingropat,

De pomana ca ti-am dat,

Apa multa si vin mult

Sa dea Domnul ca un sfant,

Apa multa sa ne ude,

Sa ne faca poame multe!

 

Vara, in Oprisor, cand aerul fierbe la 40 de grade, pamantul clocoteste de-a dreptul, atingand si 60 de grade. E de inteles disperarea a atatea sute de generatii, prada unui pamant fara umbra, fara inaltari si maluri abrupte, cu toti copacii uscati in picioare de cum incepeau sa prinda trup. Si cu atat mai sublima convertirea acestui pamant in podgorie, in casa a vitei-de-vie pentru care seceta este, de cele mai multe ori, binecuvantare!

Caloiene, Ene,

Ma-ta te cata

Prin padurea deasa,

Cu inima fripta, arsa,

Prin padurea rara,

Cu inima fripta, amara!

Descriere

Autor: --

Traducere: --

Editura: --

An aparitie: --

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: --

Cod: CO_CZ_0001

SUGESTII