Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Viata Sfintei Macrina

Mai multe poze

Viata Sfintei Macrina
18,90 RON
Sau

Disponibilitate: In stoc

Viata Sfintei Macrina, de Sf. Grigore de Nyssa - Editura Fundatiei Anastasia

 

Viata Sfintei Macrina nu este doar o biografie, ci si o hagiografie, prima hagiografie feminina din istoria crestinismului. Autorul, Grigore de Nyssa, fratele protagonistei, isi rememoreaza etapele vietii Macrinei pentru a propune un model contemporan de sfintenie. Prin urmare, datele unei existente concrete sunt selectate, asamblate si reorientate printr-o grila speciala, care este grila hagiografica. Hagiograful nu minte, nu distorsioneaza realitatea cu scop pur propagandistic, ci calchieaza aceasta realitate dupa o schema ideala, interioara. Singurul „pacat” al hagiografului este admiratia absoluta pe care o nutreste fata de eroul/eroina  sau/sa. Cand admiri sau iubesti, “obiectul” admiratiei sau al iubirii se transfigureaza de la sine; din fericire, intre admirator si admirat se interpun adesea regulile profane ale retoricii, care controleaza cat de cat configuratia textului. Acestea fiind zise, cititorii de astazi a Vietii Macrinei, ca si cei de ieri, vor ramane in minte nu cu o serie de informatii istorice sau de anecdote, ci cu senzatia apropierii de un ghid spiritual. (…)

Biografiile feminine impun mai ales figuri emblematice: fecioara (Macrina, Sinclitia) si vaduva (Olimpiada, Melania). Femeia casnica, mama, crestina normala sunt ignorate sau lasate in umbra (Albina, mama Melaniei). Pentru a accede la statutul de model trebuie sa o rupi cu structurile sociale traditionale, sa transgresezi codul in vigoare, sa spargi regulile establishment-ului. Toate femeile model sunt, intr-o anumita masura, revoltate, provocatoare, exceptii. Totusi, alegerea lor de viata este legitima, caci fecioria perpetua si asceza sunt prezente in viata insasi a Modelului prin excelenta: Iisus. A-L urma pe Hristos pana la capat inseamna a abjura valorile lumii, a renunta la privilegiile sociale, a depasi conditia de femeie. Intr-adevar, tema depasirii feminitatii – inteleasa ca slabiciune demna de dispret, fragilitate, inconstanta, lipsa de fermitate si de rezistenta etc. – revine constant.

Formula paradoxala de mulier virilis (gyne andreia) este un oximoron  care trimite nu numai la portretul final din Proverbe, dar si la modelul androginului, a carui perfectiune, desi cu neputinta de atins, nu apartine acestei lumi. Sfantul Grigore ii scrie destinatarului epistolei despre sora sa: “O femeie a fost prilejul povestirii noastre. Sa-i zic oare femeie…? Caci nu stiu de se cuvine s-o numesc dupa fire pe cea ajunsa mai presus de fire ”. “Femeia-barbat” este o femeie care isi ajunge siesi, nemaiavand nevoie de existenta barbatilor, descurcandu-se singura in toate imprejurarile vietii sale. (Cristian Badilita)

Descriere

Autor: Sf. Grigore de Nyssa

Traducere: Ioan Patrulescu

Editura: Anastasia

An aparitie: 2004

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 867

SUGESTII