Ultimul carnaval. Goya, Sade si lumea rasturnata
de Anna Maria Coderch, Victor Ieronim Stoichita
(0 opinii)
Cod produs: WST-1658

14,45 lei

Subiectul prezentei carti il constituie imaginarul la sfarsit de veac. Nu sfarsitul secolului al XX-lea -- alte lucrari au abordat acest subiect in vartejul trecerii intr-un nou mileniu. Sfa...
citeste mai mult

Cantitate:

Subiectul prezentei carti il constituie imaginarul la sfarsit de veac. Nu sfarsitul secolului al XX-lea -- alte lucrari au abordat acest subiect in vartejul trecerii intr-un nou mileniu. Sfarsitul de veac tratat de aceasta carte nu este un sfarsit oarecare, ci acela care a fost martorul pieirii unei lumi si al nasterii alteia.

Acest prag si aceasta trecere, cruciale pentru intelegerea lumii moderne, nu au o data precisa, ci se plaseaza undeva intre Revolutia de la 1789 si anul marcat in calendarul nostru drept „1800". Cartea de fata nu este insa o istorie a unei tranzitii, ci a imaginarului ce-i apartine. Ea abordeaza nasterea modernitatii ca o ultima tresarire a ceea ce a constituit, sub forma Marii Sarbatori, vechiul rit al renasterii timpului, rit ce a atins atunci -- in pragul modernitatii, in jurul anului 1800 -- unul dintre momentele sale cele mai dificile, dar prin aceasta si deosebit de semnificative. Vom urmari, asadar, nasterea imaginarului modern ca un act si un proces de simbolica destramare a vechilor structuri culturale occidentale, act si proces de care deriziunea carnavalesca nu e cu totul straina.

Autor:
Anna Maria Coderch, Victor Ieronim Stoichita
Traducere:
Delia Razdolescu
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2007
Limba:
Romana
Cod:
5948353013719

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie