Trilogia valorilor
de Lucian Blaga
(0 opinii)
Cod produs: C415

52,98 lei

Trilogia valorilor, de Lucian Blaga - carti eseistica scriitori romani Libraria BizantinaIn lucrarea de fata atragem in sfera examenului influenta pe care factorii stilistici o exercita asup...
citeste mai mult

Cantitate:

Trilogia valorilor, de Lucian Blaga - carti eseistica scriitori romani Libraria Bizantina

In lucrarea de fata atragem in sfera examenului influenta pe care factorii stilistici o exercita asupra plasmuirilor „teoretice“ ale stiintei, dar si asupra altor momente si structuri intime ale acesteia. Gandirea stiintifica, in initiativele, in pendularile, in ezitarile, in revenirile si in avansarile la care a fost obligata in cursul timpurilor, si-a construit desigur si ea „valorile“ ei. Aceste valori se declara, daca nu totdeauna, cel putin cel mai adesea, numai in anume coordonate stilistice, in coordonate regional si istoric conditionate. Cum a fost vazuta „lumea naturala“, cu faptele si aparitiile ei crono-spatiale? Ce „icoane“, ce „scheme“,ce „teorii“ si-au faurit oamenii in cursul timpurilor despre lumea naturala? Iata unele intrebari cu care vom porni la drum si carora vom cauta sa le dam un raspuns. Mai apasat apoi ne va retine intrebarea: In ce masura inraurirea factorilor stilistici“ asupra teoriilor, icoa nelor, schemelor si asupra orientarii spiritului „observator“ poate fi motiv de meditatie pentru o filozofie a stiintei?

Vom incerca sa ne familiarizam cu aceste chestiuni, depasindu-le fireste prin concluzii de interes mai abstract si strict filozofic. Materialul in preajma caruia vom desfasura consideratiile impuse de situatie si de problematica atacata, il scoatem asadar din istoria stiintelor, ceea ce nu inseamna ca avem de gand sa ne revarsam interesul in apele fara margini ale istoriei“ stiintelor. Istoria stiintelor o constrangem la rolul de izvor; ea ne furnizeaza numai materialul care poate fi ilustrativ in masura con cludentei sale. Prin frecventarea unor camari de multe ori ignorate ale istoriei, ne promitem sansele de a spori intr-un sens inedit intelegerea faptului „stiinta“ si a avatarelor sale. Punctul de vedere din care privim lucrurile va deschide noi posibilitati de a aprofunda structura de totdeauna a stiintei.

Autor:
Lucian Blaga
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2014
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-4395-7

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie