Traditie si actualitate la pr. Dumitru Staniloae
de Stefan Lucian Toma
(0 opinii)
Cod produs: C1381

13,48 lei

Traditie si actualitate la pr. Dumitru Staniloae, de Stefan Lucian Toma - carti teologie ademica Libraria BizantinaPrimul capitol poarta titlul: „Parintele Dumitru Staniloae ca teolog neopat...
citeste mai mult

Cantitate:

Traditie si actualitate la pr. Dumitru Staniloae, de Stefan Lucian Toma - carti teologie ademica Libraria Bizantina

Primul capitol poarta titlul: „Parintele Dumitru Staniloae ca teolog neopatristic” (p. 15-68), capitol pe care autorul l-a elaborat in trei subcapitole. Primul subcapitol se intituleaza: „Actualitatea mesajului Parintilor in teologia Parintelui Dumitru Staniloae. O prezentare a caracterului dinamic al Traditiei si a dimensiunii neopatristice a teologiei sale” (p. 18-30). Al doilea subcapitol: „Marturisirea credintei in timpul regimului comunist: maretia tainei persoanei umane, materialismul „mistic”, dimensiunea ontologica a hristologiei si a soteriologiei si antropologia hristologica”, e cuprins intre p. 31-38. Al treilea subcapitol: „Contributia Parintelui Staniloae la teologia sec. XX” (p. 38-68) se imparte si el in doua parti: „Accentuarea dimensiunii harismatice si duhovnicesti a teologiei” (p. 38-38) si „Teologia Dogmatica a Parintelui Dumitru Staniloae - cea mai buna expresie a caracterului neopatristic al teologiei sale” (p. 53-68).

Ne retine atentia in mod deosebit modul in care autorul intelege si prezinta raportarea creatoare a Parintelui Staniloae la Traditia Bisericii. Aceasta raportare s-a facut intr-un mod ce poate fi caracterizat drept echilibrat, creator, dinamic si deplin. De asemenea, este reliefata intreaga evolutie teologica a Parintelui Staniloae, de la evidentierea pericolului metodei scolastice la teologia harismatica pe care a studiat-o, si-a insusit-o si a oferit-o Bisericii Ortodoxe.

Al doilea capitol al lucrarii e dedicat cosmologiei si se intituleaza: „Lumea ca dar si lucrare a iubirii lui Dumnezeu. Caracterul revelational, rational, teologic si duhovnicesc al cosmologiei Parintelui Dumitr Staniloae” (p. 69-101). Si acest capitol are doua subcapitole, si anume: „Omul ca microcosmos si macrocosmos” (p. 89-93) si „Teologia ratiunilor lumii” (p. 93-101).

Acesta e capitolul in care se evidentiaza influenta capitala asupra Parintelui Staniloae a Sfantului Maxim Marturisitorul. Prin el, Parintele Staniloae ajunge sa vorbeasca de relatia stransa dintre antropologie si soteriologie, de legatura stransa dintre umanitate si creatie, despre inseparabilitatea dintre revelatia naturala si cea supranaturala etc.

Autor:
Stefan Lucian Toma
Editura:
Agnos
An aparitie:
2008
Limba:
Romana
Cod:
978-973-1801--19-3

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie