Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Sonologia

Mai multe poze

Sonologia
26,97 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Sonologia, de Corneliu Cezar - editura Anastasia

 

Tratat de sonologie - Spre o Hermeneutica a Muzicii

 

Exista oare o cheie de acces la universul muzicii contemporane? Dar o „cruce” a universului artistic modern – caci despre asta e vorba? 

Sinopsis:
Pentru compozitorul Corneliu Cezar (1937 – 1997), demonii sunt mereu cu noi. Nu dispar cu totul, ci se transforma, iar in vremurile moderne au devenit „puteri psihice inconstiente”. Procesul metamorfozarii de acum a demonilor „a mers mana in mana cu o inflatie crescanda a eu-lui, care s-a facut simtita destul de clar cam de prin secolul al XVI-lea”. 

Muzica – adevarat „limbaj universal” – este „aidoma sufletului” (Pavlov), „cantecul de lebada al oricarei culturi” (Nietzsche), „spirit care are nevoie de ritm, materie care se poate lipsi de spatiu” (Heine), „insasi poezia” (Vecchi), „limba pasiunii” (Wagner), „migratia sufletului prin sunet” (Proust), „poezie a aerului” (Jean Paul), „domeniul demonilor, arta crestina la modul negativ” (Thomas Mann), „dupa tacere, este singura arta ce se poate apropia de exprimarea a ceea ce este inexprimabil” (Huxley). 


Daca omul convins de „progresul” actual vede in perioada ce a premers Renasterii (si „Marii” Revolutii Franceze, Iluminismului, materialismului, comunismului etc.) un „ev intunecat si barbar”, Corneliu Cezar se numara printre cei ce vad in Renastere „inceputul caderii abrupte”.
Pentru el, muzica a devenit tot mai mult o profesiune a „inventiei in expansiune”, iar nota de „aport personal” tinde sa fie dominanta.
Am ajuns vremurile cand „singurul zeu posibil ramane artistul insusi, singurele muze sunt dispozitia de moment, ”inspiratia personala si munca”. Astfel, „muzica nu mai are voie sa semene cu ea insasi, ci trebuie de fiecare data sa fie alta, de la un compozitor la altul, ba chiar de la o etapa de viata la alta a compozitorului”. Sunt vremuri definite de „exacerbarea dementei” – „superba stralucire a spiritului omenesc actual, pornit de unul singur – si-n necunostinta de sine – spre desavarsire”.


Poate ca adevarata antonimie – arata Cezar – nu trebuie socotita intre muzica preclasica, clasica, romantica etc. si cea moderna, ci intre muzica strabatuta de tirania „dementei” si muzica scrisa de artistul care e gata sa i se jertfeasca, sa-i slujeasca.

Sursa: www.http://pseudokinematikos2.blogspot.ro

Descriere

Autor: Corneliu Cezar

Traducere: --

Editura: Anastasia

An aparitie: --

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 854

SUGESTII