Sofronie al Ierusalimului
de Cardinal Christoph von Schonborn
(0 opinii)
Cod produs: CTD-2225

23,12 lei

Sofronie al Ierusalimului, de Cardinal Christoph von Schonborn - carti teologie si spiritualitate Libraria Bizantina Cine a fost deci Sfantul Sofronie la Ierusalimului? In primul rand, un mo...
citeste mai mult

Cantitate:

Sofronie al Ierusalimului, de Cardinal Christoph von Schonborn - carti teologie si spiritualitate Libraria Bizantina

Cine a fost deci Sfantul Sofronie la Ierusalimului? In primul rand, un monah! Un monah palestinian, crescut in traditia monastica a Locurilor Sfinte. Prima parte a studiului nostru va schita, asadar, fizionomia spirituala a mediului in care s-a format atat Sofronie, cat si fratele si invatatorul sau, Ioan Moshu. In al doilea rand, Sfantul Sofronie a fost un marturisitor, un infocat aparator al dreptei credinte. Intraga sa viata a fost marcata de lupta purtata mai intai impotriva monofizismului, si apoi, catre sfarsitul vietii, impotriva monoenergismului, caruia i-a fost cel dintai adversar. Geneza si preistoria acestei lupte trebuie cautate atat in istoria Palestinei veacurilor al V-lea si al VI-lea, cat si in viata insasi a Sfantului Sofronie.

Si viata monahala, si marturisirea dogmatica a Sfantului Sofronie constituie tema acestei lucrari, care nu se rezuma a fi doar o „istorie a ideilor”, limitata la o abordare pur stiintifica. Aceasta, deoarece Sfantul Sofronie este un martor al dreptei credinte, recunoscut ca atare in mod solemn de catre Sinodul al III-lea de la Constantinopol (681). Cei ce impartasesc aceasta dreapta credinta nu pot ignora acest fapt.

Nu vom gasi deci aici doar o figura a unei epoci trecute, ci va fi vorba mai ales despre realitati, carora Sfantul Patriarh le este un martor fidel. Se pune, in primul rand, problema legaturii dintre viata monahala si marturisirea dogmatica. Opunandu-se monoenergismului reductionist, Sofronie a marturisit taina conlucrarii celor doua firi ale lui Hristos in Persoana unica a Cuvantului, conlucrare care se inradacineaza in viata treimica si se actualizeaza in infierea omului reinnoit prin taina pascala.

Or ceea ce Sofronie a marturisit dogmatic, monahismul a trait de veacuri, a experiat ca realitate vie. Dorim, asadar, sa scoatem in evidenta aspectul „trairii dogmatice” a monahismului pe care il studiem, si, reciproc, rolul jucat de aceasta traire in teologia Sfantului Sofronie, monah si marturisitor. ( Cardinal Christoph von Schonborn)

Autor:
Cardinal Christoph von Schonborn
Editura:
Anastasia
An aparitie:
2007
Limba:
Romana
Cod:
869

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie