Sfantul Vasile cel Mare. Scrieri dogmatice si exegetice. PSB 4
de Sf. Vasile cel Mare
(0 opinii)
Cod produs: CTP-1867

Pret: 63,58 lei

Sfantul Vasile cel Mare. Scrieri dogmatice si exegetice. PSB 4, de Sf. Vasile cel Mare - carti Sfintii Parinti Libraria Bizantina Scrierile reunite in acest volum reprezinta cateva dintre ra...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+

Sfantul Vasile cel Mare. Scrieri dogmatice si exegetice. PSB 4, de Sf. Vasile cel Mare - carti Sfintii Parinti Libraria Bizantina

Scrierile reunite in acest volum reprezinta cateva dintre raspunsurile marelui teolog si Parinte duhovnicesc date culturii si civilizatiei antice, care, prin arianism, urmareau sa transforme crestinismul intr-un capitol al filosofiei sau, cel mult sa-l incadreze in panteonul sincretic al zecilor de religii orientale care proliferau in agora vremii.

Astfel, I mpotriva lui Eunomie combate in mod temeinic si cu argumente scripturistice, logice, filosofice si teologice ideile unuia dintre corifeii arianismului extemist, Eunomie de Cyzic. Doctrina acestuia nu doar ca nega existenta Sfintei Treimi si considera pe Fiul si pe Sfantul Duh creaturi, aneantizand de fapt intreaga invatatura crestina, ci considera si ca limbajul omenesc nu are nicio relevanta pentru cunoasterea omeneasca si mai ales pentru cea teologica.

Astfel erau puse sub semnul intrebarii nu doar limbajul teologic si viata Bisericii, ci insasi posibilitatea Revelatiei divine. Mai mult, Eunomie afirma, in mod paradoxal, ca termenul „nenascut” exprima cu adevarat esenta divina. Sfantul Vasile va explica, foarte limpede, ca limbajul omenesc este un instrument de comunicare, „o umbra a adevarului”, un dar al lui Dumnezeu, care nu exprima fiinta lucrurilor, iar limbajul teologic reflecta nu esenta divina, ci viata dumnezeiasca si experienta comuniunii omului cu Dumnezeu.

citeste mai mult
Autor:
Sf. Vasile cel Mare
Editura:
Basilica
An aparitie:
2011
Limba:
Romana
Cod:
978-606-8141-52-7

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie