Sfantul Vasile cel Mare, Dascalul Bisericii. Biserica si harisma pastorului
de Arhim. Teofan Mada
(0 opinii)
Cod produs: C1378

26,97 lei

Sfantul Vasile cel Mare, Dascalul Bisericii. Biserica si harisma pastorului, de Arhim. Teofan Mada - carti teologie academica Libraria BizantinaDaca ar trebui sa-l caracterizam pe Vasile al ...
citeste mai mult

Cantitate:

Sfantul Vasile cel Mare, Dascalul Bisericii. Biserica si harisma pastorului, de Arhim. Teofan Mada - carti teologie academica Libraria Bizantina

Daca ar trebui sa-l caracterizam pe Vasile al Cezareei Capadociei, am putea spune ca el a fost o fire sobra, maestru al elocintei, atlet al marturisirii, ierarh al dialogului, spirit al masurii si discernamantului, vizionar ecumenic al crestinatatii, parinte al comuniunii, doctor de suflete, deschizator de drumuri in pastorala Bisericii, fondator al vietii chinoviale, exemplu al sigurantei, intelept printre cei intelepti, pedagogul tinerimii, apostol al iubirii. Ascet si ierarh, clasicist si teolog, viata lui a reprezentat pentru Biserica „da-ul si Amin-ul iubirii”. 

Teologia sa e o scriere gravata de Dumnezeu, e darul Duhului. Creatia lui e conceputa, alcatuita si creste din harul si puterea libertatii Duhului. Gandirea teologica a Sfantului Vasile a fost rodul „unui sistem coerent”1.

Datorita devotamentului sau fata de nevoile timpului, necesitatea de a se adapta la dificultatile conditiei sale il determina sa-si varieze in mod constant tacticile si ii facea imposibila posibilitatea de a-si dezvolta talentele bogate in pace si de a urma calea duhului sau. El si-a dobandit lucrarea atat de dificila ca diplomat eclezial luminat, pentru ca el nu numai ca era mai intelept si mai intuitiv, dar si mai profund si mai sincer decat majoritatea colegilor sai. Exemplu al virtutii, toata viata lui o fost o unica ingenunchere pentru tot omul, incercand sa cuprinda in neobositul sau suflet toate nadejdile lumii crestine. Si pentru ca s-a rastignit atat de mult pentru Biserica lui Hristos pe care o marturisea a fost numit Mare de catre Grigorie Teologul. Iar pentru faptul ca viata sa s-a identificat in toate cu apostolatul Bisericii si cu marturisirea adevarului in fata tuturor vicisitudinilor vremii, constiinta crestina l-a numit stalp si dascal al Bisericii. 

Cartea de fata este o ecleziologie aplicata, in care elementele de istorie a culturii se impletesc cu cele de dogmatica, iar cele de spiritualitate se intregesc prin referinte pastorale. Bogatia uriasa de date si multitudinea de idei le-am adunat in una si aceeasi albie a vietii Bisericii, in care a trait si pentru care a marturisit autorul nostru, Sfantul Vasile. Titlul principal al acestei editii este „Sfantul Vasile cel Mare, Dascalul Bisericii”, deoarece el reflecta mai bine problematica cartii, iar ca subtitlu apare „Biserica si harisma pastorului”, care a fost titlul primei editii. 

Autor:
Arhim. Teofan Mada
Editura:
Pro Universitaria
An aparitie:
2013
Limba:
Romana
Cod:
978-606-647-604-1

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie