Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Sfantul Nicolae Cabasila Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii. Explicarea Sfintei Liturghii dupa Sfantul Nicolae Cabasila

Mai multe poze

Sfantul Nicolae Cabasila Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii. Explicarea Sfintei Liturghii dupa Sfantul Nicolae Cabasila
23,12 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Sfantul Nicolae Cabasila Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii. Explicarea Sfintei Liturghii dupa Sfantul Nicolae Cabasila, de Pr. prof. dr. Ene Braniste - carti teologie academica Libraria Bizantina

 

Sfantul Nicolae Cabasila, una dintre personalitatile majore ale teologiei ortodoxe din spatiul cultural bizantin al secolului al XIV-lea, este unul dintre cei mai pretuiti autori duhovnicesti, a carui opera teologica a marcat fertil spiritualitatea ortodoxa pana in zilele noastre. Teolog profund si erudit, personalitate cu o bogata si adanca traire religioasa, Nicolae Cabasila ramane unul dintre reperele cele mai luminoase ale Bisericii Ortodoxe de pretutindeni. Diplomat important al Imperiului Bizantin, orator stralucit, talcuitor de seama al Sfintelor Taine ale Bisericii, Nicolae Cabasila este, de asemenea, un exemplu concret de sfintenie in randul laicilor, cinstirea sa ca sfant fiind statornicita in anul 1983.

Nicolae Cabasila s-a nascut in Tesalonic, intr-o familie aristocrata, in jurul anului 1319. Conform structurii invatamantului bizantin al epocii, studiile sale ramificate au cuprins retorica, gramatica, teologia, dreptul, filosofia, dar si astronomia. Nicolae Cabasila nu a fost asadar doar un profund om duhovnicesc, ci si un autentic umanist crestin, stiind sa cultive si sa pastreze echilibrul intre cele doua adanci chemari ale sale: aceea de natura mistica, spre sfintenie, si aceea de natura intelectuala, spre o rafinata cultura umanista. Chiar daca nu a fost hirotonit niciodata, alegand discretia de a ramane un simplu laic, Sfantul Nicolae Cabasila si-a implinit vocatia teologica, scriind tratate esentiale, precum "Talcuirea dumnezeiestii Liturghii" sau "Despre viata in Hristos", opere ce au cunoscut ulterior o larga raspandire atat in Rasarit, cat si in Apus. Implicat in miscarea duhovniceasca a isihasmului bizantin, Sfantul Nicolae Cabasila a ilustrat personal spiritul isihast "in lume", aratand, atat in viata, cat si in opera sa, prin promovarea unei spiritualitati ortodoxe liturgice, ca "viata in Hristos" este accesibila si poate fi traita inclusiv de crestinii din lume, nu doar de monahi. Aceasta, intrucat prin Sfanta Taina a Botezului crestinul devine membru al Trupului tainic al lui Hristos, adica al Bisericii, si creste spiritual in ea prin participarea la Sfintele Taine.

Cea mai cunoscuta dintre talcuirile liturgice din spatiul teologiei ortodoxe

In lucrarea "Talcuirea dumnezeiestii Liturghii", Sfantul Nicolae Cabasila subliniaza si argumenteaza dimensiunea eclesial-comunitara a vietii crestinului, care participa cu regularitate la Sfanta Liturghie. Aceasta este talcuita de Sfantul Nicolae Cabasila pe parcursul celor trei etape cronologice ale desfasurarii ei: pregatirea darurilor (Proscomidia), Liturghia Cuvantului si Liturghia euharistica.

Talcuirea sau erminia Sfintei Liturghii pe care ne-o ofera Sfantul Nicolae Cabasila are un profund caracter dogmatic si mistic, fiind cea mai cunoscuta dintre talcuirile liturgice din spatiul teologiei ortodoxe. Structurata in 53 de capitole, lucrarea parcurge sistematic si mistagogic continutul plin de sens mantuitor si sfintitor al Sfintei Liturghii. Prin impartasirea cu Hristos Cel euharistic devenim si mai mult fii ai lui Dumnezeu dupa har, infiere primita mai intai prin Botez. Sfanta Euharistie este o "mancare nepieritoare" si, de aceea, "trebuie sa dorim fierbinte apropierea de Sfintele Daruri". Curatirea sufletului prin infranare si pocainta, prin post si prin marturisirea pacatelor ("sfinte straduinte", cum le numeste Sfantul Nicolae Cabasila) este necesara treapta duhovnicesca pentru a ne apropia cu sensibilitate, atentie si vrednicie de Sfanta Impartasanie. La randul ei, Sfanta Impartasanie are o mare putere curatitoare si sfintitoare asupra inimii celui care Il primeste pe Hristos, dupa ce s-a pregatit duhovniceste pentru aceasta.

In capitolul I al lucrarii, Sfantul Nicolae Cabasila face o prezentare generala a Liturghiei, care are un dublu scop: sfintirea Darurilor si sfintirea credinciosilor prin impartasirea cu ele. In capitolele II-XI ni se ofera explicarea Proscomidiei; capitolele XII-XV si XVII-XXVII sunt consacrate Liturghiei catehumenilor si Liturghiei credinciosilor, pana la momentul sfintirii Darurilor sau aducerii jertfei liturgice, in capitolul XVI fiind explicat, pe scurt, simbolismul Sfintei Liturghii; capitolele XXVIII-XLI contin interpretarea Liturghiei pana la momentul impartasirii credinciosilor; capitolele XLII-LII insista asupra lucrarii harice asupra credinciosilor si a modului in care acestia sunt sfintiti prin Sfintele Taine, ultimul capitol, LIII, fiind consacrat actelor liturgice de la sfarsitul Sfintei Liturghii.

"Explicarea Sfintei Liturghii dupa Nicolae Cabasila"

Partea a doua a volumului cuprinde un amplu studiu liturgic al parintelui pr. prof. Ene Braniste, intitulat "Explicarea Sfintei Liturghii dupa Nicolae Cabasila". In prima parte a studiului, autorul subliniaza rolul explicativ si catehetic al diverselor erminii ale Sfintei Liturghii scrise de-a lungul timpului in spatiul ortodox. Tot aici sunt facute si anumite precizari utile pentru limpezirea identitatii Sfantului Nicolae Cabasila si a contextului istorico-teologic in care a trait.

Trecand la analiza propriu-zisa a lucrarii Sfantului Nicolae Cabasila, pr. prof. Ene Braniste urmareste riguros parcursul acesteia, dezvoltand explicatia dublului inteles al Liturghiei, acela de Jertfa si de Taina. Primul aspect, cel de Jertfa, se refera la sfintirea Darurilor, adica a elementelor euharistice, care se prefac in Trupul si Sangele Domnului, cel de-al doilea, acela de Taina, fiind constituit de sfintirea credinciosilor prin impartasirea cu Sfintele Taine. Asa cum de altfel afirma si autorul studiului, acest din urma aspect, desi dependent de primul, este scopul principal si ultim al Liturghiei.

Studiul parintelui pr. prof. Ene Braniste se incheie cu interesante si adecvate consideratii in legatura cu influenta operei Sfantului Nicolae Cabasila in controversele dogmatice interconfesionale asupra intelegerii si explicarii Jertfei liturgice, in legatura cu rolul jucat de aceasta lucrare patristica in istoria incercarilor de apropiere dintre ortodocsi si protestanti, evidentiindu-se, de asemenea, si locul pe care il ocupa "Talcuirea dumnezeiestii Liturghii" in teologia contemporana.

Lucrarea "Talcuirea dumnezeiestii Liturghii", tradusa din greaca de parintele pr. prof. dr. Ene Braniste, a cunoscut deja cateva editii romanesti (1946, 1989, 1997), iar acum apare intr-o editie noua, revizuita, tot la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa.

Avand in vedere valoarea deosebita a acestei carti de spiritualitate ortodoxa liturgica, precum si utilitatea studiului academic care o insoteste, speram ca republicarea ei va fi spre folosul tuturor celor care doresc sa cunoasca mai bine intelesul si importanta Sfintei Liturghii in viata Bisericii si a crestinului.

 Sursa: Ziarul Lumina

Descriere

Autor: Pr. prof. dr. Ene Braniste

Traducere: --

Editura: Institutul Biblic

An aparitie: 2011

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 978-973-616-183-4-0

SUGESTII